fredag 29 juli 2016

Etappseger och gula ledartröjan för Matti Manninen i Mazovia Tour


Den 168 km långa etappen i Teresin bjöd på flera överraskningar, inte minst att den blev den enskilt mest framgångsrika tävlingsdagen i Bliz-Merida Pro Cyclings 12-åriga historia. Matti Manninen, 24-åringen från Pori i Finland vann etappen och tog över totalledningen inför sista tävlingsdagen, samtidigt som Yannick Janssen behöll den lila poängtröjan.

Inför start på dagen lopp stod termometern på 30 grader. Den förväntade kantvinden såg ut att utebli då det inte fanns någon vind i det öppna, platta landskapet. Det såg ut som att det skulle komma bli en snabb etapp med en klungspurt på slutet. Det kom att bli raka motsatsen. En grupp med 22 cyklister bröt sig loss tidigt och fick snabbt en lucka till klungan. Matti Mannen insåg alvaret i situationen och attackerade från klungan. Han fick sällskap av en annan åkare och tillsammans kunde de båda brygga up till utbrytningen. 


Vinden ökade snabbt i styrka i mitten av tävlingen. Under ett par varv blåste det storm med kraftigt regn. Grenar föll över vägen och cyklisterna hade svårt att hålla sig kvar på cyklarna när det var som värst. Temperaturen föll till endast 18 grader.


Den jagande klungan såg ut att ha kontroll på utbrytningen och höll avståndet tämligen konstant på 1-3 minuter. Det verkade som att det skulle bli en klungspurt iallafall. Matti Manninen fr¨ån Bliz-Merida Pro Cycling hade andra tankar. Han attackerade och fick med sig en åkare från Tjeckien och en från Holland. Trion arbetade bra tillsammans och kunde hålla undan för den jagande klunga som återstod av utbrytningen. Segermarginalen blev endast fem sekunder. 


Matti Manninen spurtade till seger! Med hjälp av bonussekunder för etappsegern kunde han även ta över totalledningen och den gula ledartröjan inför sista etappen imorgon. 


- Jag är så glad, det är bara ett par veckor sedan jag blev påkörd av en äldre kvinna under ett träningspass. Olyckan kunde varit slutet på allting för mig. Att vinna idag käns verkligen viktigt och jag kommer att göra allt jag kan för att ha kvar den gula tröjan efter etappen imorgon, kommenterade Matti efter loppet.


- Vi startade dagens etapp med målet att försvara poängtröjan som bärs av Yannick Janssen. En plan var att ha  minst en åkare i utbrytning för att säkerställa att en och samma åkare inte segrade samtliga av dagens tre spurtpris. Utbrytningen kom att bli betydligt fler åkare än vad vi räknat med. Matti fick lägga massor av energi för att brygga upp från klungan. Han vinnarskalle tog över och han visade tydligt varför han är lagets mest segrerrika cyklist någonsin, förklarade team manager Dennis Nystrand.


Det här var andra gången som Manninen vinner ett lopp i UCI Europe Tour. Första gången var i Baltic Chain Tour 2015. 


Mazovia Tour har kategori 2.2 på UCI Europe Tour. Den avslutande etappen om 192 km kör imorgon i Nowy Dwor Maziowecki. Det svenska UCI Continental teamet  Bliz-Merida kommer att komma till start bärande både den gula ledartröjan och den lila poängtröjan. 

2 kommentarer:

  1. Kupongerna älskar Sociala Medier, där vi också ständigt växer. På Twitter har över 30 000 personer valt att följa oss, detta för att ta del av aktuella erbjudanden och rabattkoder först av alla. På Facebook har vi strax över 5 000 följare – vilket är en ständigt växande siffra! Vi använder oss utav sociala medier som ett komplement till det traditionella nyhetsbrevet. Rabattkoder

    SvaraRadera
  2. Kupongerna älskar Sociala Medier, där vi också ständigt växer. På Twitter har över 30 000 personer valt att följa oss, detta för att ta del av aktuella erbjudanden och rabattkoder först av alla. På Facebook har vi strax över 5 000 följare – vilket är en ständigt växande siffra! Vi använder oss utav sociala medier som ett komplement till det traditionella nyhetsbrevet. Rabattkoder

    SvaraRadera