tisdag 10 maj 2016

Intervju med Urban Rossäng, Vansbro Marathon

Tävlingarna avlöser varandra nu under våren och sommaren och i juni är det återigen dags för terrängloppet Vansbro Marathon.
Vi tog kontakt med Urban Rossäng som startat loppet och håller i trådarna.


Hej Urban, du är ansvarig för Vansbro Marathon som i år avgörs för 7:e gången, hur går det för er med planeringen?

Planeringen är i full gång nu när det är drygt 6 veckor kvar.

Mikael Björk från Oxie hjular över mållinjen 2014 samtidigt som Urban försöker intervjua. Foto: Matilda Olsson 


Tidigare har tävlingen varit på en torsdag under Vansbrosimmets vecka men nu har ni bytt till 18:e juni, hur kommer det sig?

Det finns flera anledningar till det:
Önskemål från löpare att ha det på en helgdag.
I motsats till under simmarveckan blir det smidigare med t ex. boende, funktionärer, parkering, tillstånd, skyltning osv
Vi tror att det även blir något mindre jobb med banan på en del sträckor då gräset och slyn vuxit kraftigt normalt runt månadsskiftet juni/juli.


Några andra ändringar ni kommer göra i år med banan eller liknande?


Totalt sett är vi mycket nöjda med banan men vi försöker varje år se vilka förbättringar som kan göras och då med utgångspunkt i att upplevelsen för löparna ska vara som stor som möjligt och i enlighet med devisen: ”Vackert, varierande och riktigt tufft - terränglöpning när upplevelsen är målet.”
Men som svar på din fråga så är en mindre ändring inplanerad för distanserna halvmarathon & marathon. Det rör sig om uppskattningsvis 600-700 m och inkluderar även att lägga lite spång för att det ska fungera. Vi hoppas kunna genomföra det. Vi kommer även flytta in start/målplatsen på gräset för att få en skönare målspurt.


Jonas Buud har vunnit på nya banrekord på marathondistansen (43 km, 2:51:37) två år i rad, vill ni ha fler elitlöpare till loppet eller är det mest till för motionärer?

Vi tror att lopp behöver både motionärer och elitlöpare. Vi tror att störst upplevelse får man om man tävlar mot sig själv och har tävlingar som egen morot för den egna träningen. Att ha ett eget mål kan ofta hjälpa till att komma ut och träna de gånger vädret inte är helt på topp eller när det känns mest som man bara vill sitta hemma och ”Zappa i soffan” - det kan man göra efter man sprungit.

Sedan tycker jag man ska låta sig bli inspirerad av elitlöpare som t ex. att Jonas Buud som sprang Vansbro Marathonbanan på rekordtiden 2:51:37 viket är en enastående prestation och antagligen ett väldigt svårslaget rekord. Det finns flera imponerande rekord på de olika distanserna och de kan man se på banrekordsidan: http://www.vansbromarathon.se/banan/banrekord.asp


Prispallen på marathondistansen 2015.
Foto: Lotta RossängSå hur många har anmält sig hittills?

Det är drygt 160 st nu och nu när våren landat/landar i Sveriges olika ändar så brukar anmälningarna öka på så vi tror att det blir 100-150 löpare till.


Har något earlybirdspecial pris för om man anmäler sig tidigt?

Det är en staffling av anmälningsavgiften i 2 steg och i början av anmälningstiden är anmälningsavgiften på alla distanserna (Kvartsmarathon, Halvmarathon & Marathon) lägre.


Ok, sista frågan då. Om du får beskriva och promota loppet med en mening hur skulle det se ut?

När upplevelsen är målet.

Från 2013. Foto: Joakim Gudmuns


Från 2012. Foto: Halvarsson Flottarskiljet

Från 2012. Foto: Joakim Rossäng

Så vad väntar ni på, skynda er in på Vansbromarathon.se och anmäl er.

Här kan ni läsa min tävlingsrapport från loppet 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar