lördag 2 april 2016

Ledartröja för Nikolai Tefre Lunder efter första etappen av Tour du Maroc

Idag rullade det tio dagar långa etapploppet Tour de Maroc igång i huvudstaden Rabat. Det svenska continentalteamet Bliz-Merida Pro Cycling fick en riktigt fin start på tävlingen då norrmannen Nikolai Tefre Lunder kunde dra på sig ledartröjan i ungdomstävlingen efter en utbrytning som varade mer än halva etappen. 

Den första etappen av Marocko Runt präglades av hög fart och kantvind. Cyklisterna höll en snitthastighet runt 45 km/tim genom den knappt fjorton mil långa etappen mellan Rabat och Mèknes där tre spurtpriser och ett kategori-3 bergspris. Det var efter det andra spurtpriset som dagens avgörande utbrytning formades. 21-årige Nikolai Tefre Lunder från Oslo fanns med i grupp med tolv cyklister som bröt sig loss från huvudfältet. 

Gruppen hade som mest en lucka på tre minuter. När toppen på dagens enda berg passerades hade en jagande grupp med åtta åkare tagit in en hel del tid på täten. Med drygt en mil kvar att köra hade en de åtta hunnit i fatt täten. Huvudklungan jagade hårt och hämtade in mycket tid på tätcyklistern på slutet av etappen. Vid målpasseringen skilde endast trettio sekunder. 

Nikolai spurtade om segern på toppen av målbacken. Han fick se sig slagen av Marockanen Mraouni. Den unge norrmannen kom i mål som sexa, en placering som räckte för att ta ledningen i U23-tävlingen. Efter loppet kunde han dra på sig den rosa ledartröjan. Han leder med elva sekunder inför lördagens 140 km långa etapp. 

- Jag är väldigt glad och stolt över att få köra i ungdomströjan. Jag försökte verkligen att vinna bergspriset och ta bergatröjan, men det är många riktigt starka cyklister i tävlingen och jag passerade toppen som fyra. Det blev full satsning på att hålla undan och försöka göra något i avslutningen istället. Jag hoppas att vi kan behålla tröjan i laget så länge som möjligt, vi är ett riktigt starkt lag som är här. Det är många etapper kvar och det är över en vecka tills vi går imål så mycket kan hända på vägen, kommenterar Nikolai.

Etapploppets stora utmaninger startar på söndag. Då körs den första av tre ritigt tuffa bergsetapper. Cyklisterna skall klättra från 400 upp till 1.700 meter över havet. På tisdag körs kungaetappen med högsta punkt på 2.200 meter över havet. 

- Vi har fått en bra start. Killarna är väldigt motiverade till att köra bra. Nu satsar vi på att försvara tröjan, men det är backarna som blir den stora utmaningen de närmaste dagarna.Nikolai är en åkare som går från klarhet till klarhet. Nu handlar det om att bruka krafterna på rätt ställe så kan det bli riktigt fina resultat för honom, berättar team manager Dennis Nystrand.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar