torsdag 31 mars 2016

Bliz-Merida återvänder till Marocko Runt - 10 tuffa etapper och höga målsättningar


Efter ett tio dagar långt tävlingsuppehåll lämnar det svenska proffslaget Bliz-Merida Pro Cycling nu sin vinterbas i Algarve, Portugal. Några av cyklisterna reser tillbaka hem medan andra kommer att resa vidare till Marocko och det prestigefyllda etapploppet Tour de Maroc. För åkarna på hemmaplan väntar den svenska säsongsdebuten med klassiska Östgötaloppet. 

- Det har varit ett tufft block med både träningsläger och ett pressat tävlingsschema de senaste sex veckorna. Det har varit en medveten strategi att köra många lopp under de sista veckorna av våra tre månader i Portugal. Målet för den första delen av säsong är det etapplopp som kommer nu. Vi satsar hårt på att köra bra i Marocko Runt, förklarar team manager Dennis Nystrand. Vi hade fina framgångar här ifjol men bl.a. en andraplats på den sjätte etappen av Pierre Moncorgé. Vi har förberett oss väl och skall förhoppningsvis kunna upprepa och kanske förbättra fjolårets siffror.

Tour du Maroc - 1 - 10 April
Marocko Runt är ett unikt etapplopp på flera sätt. Tävlingen är tio dagar lång och mäter sammanlagt nära 1.600 km. Etapperna är omväxlande från ett par riktigt tuffa bersetapper till mer lättåkta platta dagar där spurtspecialisterna gör upp om segern. Det är en tävling som liknar några av de största etapploppen i världen. Tävlingens längd och karraktär i kombination med att det körs i Afrika ställer stora krav på cyklister och team vad gäller kosthållning och att kunna ta sig igenom med båda magen och benen i god kondition. 

- Vi körde tävlingen 2015 och hade goda resultat med flera fina etapplaceringar. Nu försöker vi förbättra förutsättningarna för våra åkare under årets upplaga så att vi kan vara ännu starkare i tävlingen. Vi tror att vi har kapaciteten att vinna etapper och kanske till och med ha någon åkare som krigar om de finsate placeringarna sammanlagt. Årets tävling är tuffare än fjolårets. Bergsetapperna är enormt krävande med högt kategoriserade klättringar. Det högst belägna bergspriset är på 2.200 m.ö.h på en etapp som startar på 400 meters höjd. Det finns flera starka lag till start så det är en tuff miljö att försöka nå framgång i, fortsätter Dennis Nystrand.

Starten på tävlingen sker i huvudstaden Rabat och sista etappen avslutas med flera varv i centrala Casablanca, ett av Afrikas ekonomiska centrum med 3,5 miljoner innevånare. Det är två etapper som sticker ut i hårdhet. Det är bersetapperna på tredje och femte dagen. Båda dagarna tar cyklisterna upp på höga höjder i flera långa klättringar. Det är inte bara klättringen som blir ansträngande, även väderomslag och teperaturförändringar kommer att påverka cyklisterna. Den sista etappen med långa klättringar körs som tredje sista etapp, därefter är det sannolikt att slutsegraren redan kan pekas ut med stor säkerhet. 

Laguppställning Tour du Maroc:
Isac Lundgren (SWE)
Matti Manninen (FIN)
Pierre Moncorgé (FRA)
Robert Pölder (SWE)
Johan Svensson (SWE)
Nikolai Tefre Lunder (NOR)


Östgötaloppet 10 April
En svensk vårklassiker blir öppningslopp för den svenska tävlingssäsongen. Östgötaloppet brukar vara en snabb tävling på en förhållandevis platt och blåsig bana. Det blir en liten grupp cyklister representerar Bliz-Merida i loppet. 

- Första tävlingen för året i Sverige är alltid en högtid där alla tar fram vad man jobbat med under vintern. Det är lite nya lag, lite nya personer och nya satsningar som visas upp "på riktigt" i Sverige för första gången. Vi kommer med en liten grupp unga åkare så jag hoppas att vi kan vara med och sätta färg på loppet och kriga om fina placeringar, säger sportchef Mats Harring.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar