tisdag 18 augusti 2015

Pressinfo från Team Bliz-MeridaSeger för Matti Manninen på första etappen av Baltic Chain Tour (UCI 2.2)

Det estniska etapploppet Baltic Chain Tour (UCI 2.2) kunde inte ha börjat bättre för Team Bliz-Merida. Laget tog idag sin första seger på UCI Europe Tour efter många års hårt arbete för att etablera sig som ett bra lag Europetour-nivån. Matti Manninen var först i mål på den 170 km långa etappen mellan huvudstaden Tallinn och semesterorten Pärnu efter att ha kört u utbrytning under en stor del av loppet.


- Det är fantastiskt rolig. Det här är den elfte säsongen sedan jag startade laget och vi har aldrig tidigare vunnit en tävling på den här nivån. Vi hade en plan inför etappen och killarna gjorde precis det vi bestämt och det ledde hela vägen till seger idag, förklarar team manager Dennis Nystrand.

Etappen startade framför parlamentet i Tallinn. Cyklisterna körde sedan mot sydväst till kuststaden Pärnu, en sträcka som mätte 170 km. Det blev ett mycket snabbt lopp. Under de första två timmarna av tävlingen låg genomsnittashastigheten på 51 km per timma. Det lugnade ner sig mot slutet etappen och efter färdigt lopp klockades cyklisterna till en hastighet av 48,8 km/tim i genomsnitt.

- Det var ett snabbt lopp. Vi jobbade hårt för att få iväg någon i utbrytning och vi lyckades med det. Jag lyckades vinna det sista spurtpriset och tog några bonussekunder där. Yannick Janssen som var i samma utbrytning hjälpte med mycket och utan stödet från lagkamraterna så hade inte dagens seger varit möjlig, berättar Matti Manninen.

Matti och Yannick kom iväg i dagens avgörande utbrytning med 15 cyklister efter knappa åtta mils cykling, Klungan jagade på snabbt en bit in i loppet men kunde inte hindra tätcyklisterna att ta , När avståndet var närmare fyra minuter så började klungan hämta in tid på tätgruppen. Janssen och Manninen jobbade hårt för att behålla en stor lucka, samtidigt som de visste att de skulle behöva krafter om klungan kommer ikapp. 

Med ett par mil kvar att köra stod det klart att utbrytningen skulle hålla till mål. De två Team Bliz-Merida cyklisterna bestämde i god tid före målgång vem som skulle hjälpa vem för att kunna köra hem segern för dagen. Janssen drog hårt för Matti och kom in på upploppet med ett bra utgångsläge. Manninen kunde komma fram i spets och hålla placeringen över mållinjen. 

Det blev en ledning med fem sekunders marginal för den 23-årige Finländaren som är bosatt i Skara där Team Bliz-Merida har sin bas. Efter att ha vunnit en av dagens spurtpris så var han även ledare i poängtävlingen. 

- Det blir en hård dag imorgon. Etappen är 200 km. Vi får se hur vi kommer att fördela våra kort för att kunna behålla tröjan. Det blir ett tufft jobb där ingenting kommer att vara färdigt förrän vi når mållinjen i Valga, säger Nystrand.

Morgondagens etapp startar 11:00svensk tid. Loppet kan ses live på nätet på www.teamblizmerida.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar