torsdag 23 juli 2015

Pressrelease från Bliz-MeridaNu kör höstprogrammet igång på riktigt - första anhalt, Polen


Efter att ha gjort en paus i tävlandet på Europatouren under några veckor så är Team Bliz-Merida nu laddade till tänderna för de kommande etapplopp som är planerade de närmaste veckorna. Laget har de senaste veckorna haft stora framgångar på hemmaplan i Sverige och styr nu kosan söderut för att försöka köra till sig fler framgångar. Först ut är två etapplopp i östra och mellersta Polen.

- Vi fick en riktigt bra avslutning på vårens tuffa tävlingsprogram. Efter att ha haft det riktigt tungt med vurpor och dåliga resultat i början av maj så avslutades maj med stora framgångar i på ett veckolångt etapplopp i Polen. Efter en vända i Finland där vi också körde bra så inledde 19-årige Hampus Anderberg en fantastisk sommarperiod då han var nära att vinna den danske europatourtävlingen Fyn Runt. Den framgången gav honom mersmak, konstaterar team manager Dennis Nystrand.

Hampus Anderberg var fyra på Fyn Runt efter att ha kört ensam i utbrytning ända in på upploppet i Odense. En dryg vecka senare blev han snababst U23-cyklist vid Tempo-SM. Han vann två etapper och blev tvåa totalt på Sveriges största etapplopp, U6 Cycle Tour och avslutade blocket med tävlingar hemma i Sverige med att bli trea på Svenska Cupen, SWE Cup. 


Starka laginsatser bakom framgångarna
Team Bliz-Merida tog ledningen i lagtävlingen på SWE Cup i början av Juli och fortsatte sedan med att vinna lagtävlingen på U6 Cycle Tour efter att ha varit på pallen på samtliga etapper utom den inledande tempoprologen. Ledningen i SWE Cup stärktes efter andra deltävlingen. Åkare som varit framträdande under perioden har bland annat varit amerikanen Barry Miller och fransmannen Pierre Moncorgé som även leder SWE Cup individuellt. Norrmannen Nikolai Tefre Lunder som återvänt till laget efter en period i ett norskt lag slutade trea på U6 Cycle Tour och visade att han är en tillgång i laguppställning för kommande lopp.

- Det är alltid lite synd att lyfta ut enskilda namn i laget, det är hela teamet som jobbar för att vi skall ha mågra pigga fräscha avslutar i rätt position inför målgång. Jag är väldigt nöjd över att vi har så många åkare som vi vet kan prestera på toppnivå timma efter timma i långa tävlingar. Vi har kört många långa tävlingar under året och det har givit resultat, vi är ett lag som just nu blir bättre och bättre. Vi håller tummarna för att trenden håller i sig och att vi slipper bakslag i form av skador och sjukdomar.

EM och VM i focus
I skrivandet stund pågår uttagningarna för olika landslag till kommande europamästerskapen. Minst ett par åkare från Team Bliz-Merida kommer att finnas med på tävlingarna som körs i estniska Tartu. Om det går bra på EM så finns det stora möjligheter att kunna få en plats till VM som körs i Virginia i September. Det är med de stora mästerskapen i åtanke som sensommaren och höstens tävlingsprogram planerats.

Först ut är det tre dagar långa etapploppet <b>Podlasie Tour (UCI 2.2)</b> i Polen, 24-26 Juli. I uttagningen inför loppet var det de U23-cyklister som hade möjlighet att få köra EM som stod på startlistan. Lite omkastningar på grund av sjukdomar och skador har gjorts och det är ett par U23-åkare som saknas i truppen gentemot ursprunglig planering.

Laget blir kvar i Polen trots att några av cyklisterna åker med sina landslag inför EM. Det är då etapploppet Dookola Mozowsza (UCI 2.2) som skall köras under fem dagar, 28/7 - 1/8. Tävlingen inleds med en kort tempoprolog och följs sedan av fyra linjeetapper som körs på platta banor och som oftast avslutas med spurt. Teamet har satt samman en trupp som skall kunna jobba fram Pierre Moncorgé och Johan Svensson i avslutningarna för att kämpa om segrar.

I mitten av Augusti väntar sedan etapploppet Baltic Chain Tour (UCI 2.2) från den 18:e till 22:a. Loppet startar i Estland och avslutas i Litauen. Även detta lopp är platt med etapper som oftast avgörs i stora klungspurter. De U23-cyklister som är aktuella för VM har företräde i uttagningarna. 

- Det är tre viktiga etapplopp som kommer att göra mycket för att härda våra åkare. Det är långa hårda etapper som både bygger upp och kräver sin man för att kunna tampas om bra resultat. I slutet av Augusti och början av September hoppas vi kunna tävla lite hemma i Sverige, även om programmet inte är helt spikat ännu. 

Inför VM flyger hela laget till USA för att kunna ge sina VM-cyklister gott om tid för tidsomställning och bra tävlingar inför VM-loppen på tempo och linje. Det är i dagsläget fem tävlingar planerade, men Nystrand vill dock vara återhållsam med optimismen då förhandligar fortfarande pågår med några arrangörer.

- Vi har ett program från slutet av den här månaden ända fram till slutet av September som vi är mycket stolta över. Det håller samma höga kvalitet som vårt tävlingsprogram haft sedan starten i Spanien den 7:e Februari. Vi jobbar stenhårt och lägger ner massor av tid för att det skall bli så bra som möjligt för våra unga åkare, den här säsongen ser ut att bli vår bästa någonsin, både sett till program och resultat, avslutar Dennis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar