onsdag 15 juli 2015

Intervju med Jesper Lundberg
Ålder
: 26
Klubb: Äppelbo AIK
Hemsida: www.springjeppe.se
Sponsorer: De e väl pappa det
Personbästa:
10 000 m: Har aldrig sprungit på bana
10 km: 34:23
Halvmaraton: 1:17:36
Maraton: kommer kanske om något år

Främsta meriter: Har inte dragit på mig så många än, men vinsten i Vansbro Halvmarathon


Hej Jesper, nyligen vann du Vansbro halvmarathon, berätta lite om det loppet, va det ett säsongsmål?

Ja, det är väl en tävling jag sett framemot ändå sen jag sprang det ifjol när jag kom trea och jag verkligen var sugen att vinna det! Nu när jag satsat på löpningen i år är det i stort sett den enda tävlingen i år som jag sagt att jag gick in för att vinna!

Under loppet var var ju en djävulsk hetta, upp mot 30 grader. Har väl aldrig sprungit någon tävling när det varit så varmt, tror dock att jag klara mig rättså bra ifrån värmen ändå. 

Men i vanlig ordning så gick jag ut för hårt, så att sista milen sprang jag knappt andfådd utan det var mer att springa det benen höll för. Hade planer att ligga på ett 3:50 tempo på vägar och där det går att springa fort! men dom höll inte mer än i ett 4 tempo.

Jag låg ju dock tvåa men när det var 6 km sprang Magnus Hansson fel som låg före mig med 1:50. Så på ett sätt kändes det inte som jag vann. Men på andra sidan sprang jag på en såpass bra tid som hade räckt till seger dom flesta andra åren, och sen med den värmen som var i år så jag är nöjd! 

Några fler mål under 2015?

Försöker att han inte för många mål i år, har en sjujäkla prestationsångest och är sällan nöjd! Försöker se den här första löparsäsongen jag är inne på som ett läroår eller hur man ska säga. 

Men har i alla fall ett mål till hösten och det är att jag springa Lidingöloppet på under 2 timmar!

Du bor ju i Äppelbo och har naturen bokstavligen på tomten, är det mest i terräng du tränar?

Ja, det är de verkligen dom flesta pass går på vandringsleder och stigar som ligger 700 meter asfaltsväg bort från där jag bor så det är optimalt. 

Är nästan endast intervallpass jag kan brukar köra på asfalt annars så undviker jag den så mycket det går!

Om vi pratar träning, vilken mängd ligger du på i veckan?

Jag har rätt dålig koll kan nog varierar rätt mycket men 6-8 mil skulle jag tro är normalt en vecka. 

Skulle gärna tränat hårdare och längre per vecka men eftersom jag inte löptränat som jag gör nu förut. Så är det nog bäst och tänka långsiktig och börja lugnare nu första året i alla fall så inte man får skadeproblem för resten av livet.

          Jesper efter vinst på Buggruset 2015

Hur fördelar du det, mest långpass eller blandat?

Brukar ha en grundtanke att köra två intervallpass, ett långpass och två vanliga distanspass. Sen en vilodag per vecka brukar jag försöka ta men varierar det är en grundtanke. Försökte köra efter ett schema förut men nu när det blir tävlingar rätt ofta blir det såpass ryckigt så då är det bättre att anpassa det efter dom. 

Är väl i tankarna och känner att det vore bra med alternativ träning med cykel eller något sånt för att få mer volym med träning utan att de sliter lika mycket som löpning men det har inte blivit av än. Men däremot på vintern kör jag en del längdskidor som komplement till löpningen.

Har du hjälp av någon med träningsupplägg eller går du efter eget huvud?

Jag har ju inte pysslat med löpningen så länge, har kört några tävlingar förr om åren men utan riktigt löpträning. Utan mest med fotbollsträningar som träningsform. Men inför årets säsong bestämde jag mig för att lägga fotbollsskorna på hyllan.

Jag tog kontakt med Håkan Eriksson från Malung ("fd" riktigt duktig orienterare, som springer riktigt bra än idag) i december. Så han är med och hjälper mig och bromsar in mig så jag inte tränar för hårt när inte min bakgrund är att löpträna på hård nivå, så jag inte drar på mig några allvarliga skador och så. 

Brukar även ibland vara ute och springa med Johnny Danielsson (svensk rekordhållare på 10 000m) ibland och man försöker suga i sig alla tips man kan få.

Men sen kör jag lite efter vad kroppen känner för och vad som jag känner för, vad jag läst mig till på cyberspace och vad jag hör med andra löpare jag pratat med.  

Avslutningsvis om du får drömma lite, vart hoppas du löpningen tar dig?

Ja, om jag får drömma. Hur bra jag än kommer bli kommer jag alltid vilja bli bättre det är väl det som driver mig. 

Men nu på sista tiden har kvällarna spenderats med att kolla på diverse bergslopp vid Mount Blanc, Limone och alla andra möjliga underbara ställen på youtube. 

Det hade varit fantastiskt att bli såpass bra att få kunna få chans att hålla på med löpning på heltid! Åka runt och vara med i dessa tävlingar njuta av alla vackra ställen över hela världen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar