söndag 19 april 2015

Intervju med Mattias Jonsson, Enhörna IF

 
 
Ålder: 25 år (26 år i juni)
Klubb: Enhörna IF

Bästa tider:
10km: 33.44 (2013)
10000 m: 33.28 (2014)
5000 m: 16.20 (2013)
Halvmarathon: 1.16.31 (2014)
Marathon: 2.59.01 (2013)
Lidingöloppet: 2.09.36 (2014)

Hej Mattias!

Att du är en snabb löpare vet många redan men hur du blivit det kanske inte alla har koll på, vad har du för idrottslig bakgrund?


Jag började spela fotboll som sexåring och året efter började jag med innebandy. I fotbollen fick jag spela som mittfältare så löpningen fanns där, det var först när jag slutade med fotboll vid 16 års ålder som det blev tomt på sommaren. 2006 började jag springa med Enhörnas ungdomsgrupp och då fastnade jag för löpningen.


Många löpare är ju ensamvargar, hur gör du, tränar du mest ensam eller i grupp?

 
Merparten tränar jag själv. Det är lite för långt för att åka och träna i Södertälje med klubben då det är 8-9 mil enkel väg. Men jag har turen som får träna med Bålstas Långskubbare och ett gäng i Karlberg som heter Karlberg Runners när man behöver sällskap. Det uppskattas verkligen!

 

 Får du hjälp med träningsupplägg eller kör du efter eget huvud?

 
Jag har ingen hjälp med upplägget, jag skulle säkert få det ifall jag bad om hjälp men jag springer mest efter känslan för dagen.
 

 

Vilken mängd ligger du på per vecka?

Efter nyår så låg jag på 8-10 mil/vecka tills dottern föddes, men nu är det mindre.

 

Ja just det du har nyligen blivit pappa också, hur har det förändrat din träning?

 
Ja precis! Verkligen spännande med ett nytt kapitel i livet, dock så påverkas träningen nu när man inte riktigt har landat med hur allt fungerar. Men jag har lärt mig att man får pussla lite för att få det att fungera. Så snart bör jag kunna köra "normal" träningsdos igen.
 

 Med det sagt hur går tankarna för detta år, vad har du för målsättning?

Jag skulle gärna vilja fixa sub33 på milen och sub16 på 5km. Känns inte som att det är jättelångt borta men det fattas ändå några sekunder... Haha
 

Du har vunnit Bålstaloppet senaste tre åren, ligger det med i planerna också?

Hehe ja precis. Jag har sprungit Bålstaloppet fyra år i rad varpå de tre senast har slutat med seger, så jag planerar givetvis in Bålstaloppet och målet är att försöka försvara min titel. Eller åtminstone hamna på pallen.
 

Några år framåt då?

När jag började med löpningen så hade jag som målsättning att fixa sub40 på milen, efter det har jag haft målet att kapa tiden år efter år. Och nu närmar jag mig sub33, så min målsättning om några år är att se hur mycket jag orkar träna för att få bättre tider. Vart tar det stopp och hur mycket måste man träna för att komma under vissa gränser..
 

Du springer för Enhörna men bor i Bro hur kommer det sig

Ja jag bor i Bro, och det är som i de flesta fall när man flyttar... Kärlek, jag träffade Malin (som kommer från Bro) och vi flyttade ihop för drygt fyra år sedan.

 

Avslutningsvis då, om du får drömma lite, hur summerar du 2015 i höst?

Med något pers, men vilken distans spelar ingen roll. Sen skulle det vara väldigt roligt ifall jag kan försvara titeln i Hundlöpet i Stockholm med vår nya hund :)

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar