söndag 4 januari 2015

Vansbro Marathon.


                         
 
 

 
Den tredje juli gick den femte årliga tävlingen Vansbro terrängmarathon av stapeln. Nedan följer en liten racereport från halvmarathon.

Då loppet går under simmarveckan i Vansbro finns det en stor organisation på plats vilket märktes och det var skönt att kunna hämta sin nummerlapp fram till 21:00 dagen innan förutom på tävlingsdagen.

Att välja skor blev en avvägning mellan terrängskor med mindre dämpning och mängdskorna med mindre grepp, inför årets upplaga hade det regnat lite dagarna innan och risk för regn fanns även på tävlingsdagen. Valet föll på terrängskorna vilket var det rätta valet då det var blött, halt och lerigt på sina ställen. Mycket av loppet går även på mjukt underlag vilket gav lite dämpning för fötterna.

Starten för halvmarathon gick ca halvvägs på marathonbanan mitt ute i skogen dit man transporterades med buss. Överdragskläder mm kunde man lämna ifrån sig där i sin personliga påse man fått tillsammans med nummerlappen, smidigt.

Första kilometrarna gick på grusväg och i början ska även de största backarna vid Gruvvallarna och Knösen besegras. På banprofilen ser dessa backar minst sagt respektingivande ut men visar sig inte vara alltför arbetssamma. Fin utsikt bjöds man dock på. Det mest tekniska och svåra partiet inträffar utför Knösen med ett brant, lerigt och stenigt parti i vilken man behövde ha tungan rätt i mun.
Utöver det partiet bjöds det på flera sträckor med ganska teknisk löpning vilket uppskattades men har man bara sprungit i fina motionsspår innan kan det nog bli lite jobbigt. 

Målgången var förlagd till samma område som där simmarna går i mål.

                                        

Innan stora vätskekontrollen vid Gladtjärn går banan på Hästängsleden som är ett mycket vackert naturreservat men som de flesta kanske är för trötta för att njuta av då det är åtta km kvar till mål.

På halvmarathonloppet var det fem st vätskekontroller som erbjöd vatten, sportdryck mm men det grillades även korv för de som inte hade så bråttom.

Efter målgång fanns det också en del lättare tilltugg att äta som bl.a chips, läsk, saltgurka men det fanns även Resorb för att snabbt börja återställa vätske- och mineralbalansen.

Medaljen som man fick vid målgång var lite av en besvikelse då den inte hade märkning med varken årtal eller vilken lopp som genomförts, som vilken medalj som helst man fått som barn alltså och med tanke på anmälningsavgiften på ca 500.- förväntar sig man mer.

En annan grej som inte fungerade till 100 % var tiderna för deltagarna som tog lite tid att komma upp på hemsidan.

               

 

 

Sammanfattning:

Trevligt lopp med bitvis tuff terräng och stigar och med en lite mer "personlig" medalj så skulle betyget bli mycket högt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar