lördag 3 januari 2015

Test av TomTom gpsklocka, slutrecension.

 
Testet av TomTom´s  multisportklocka har nu pågått i över ett halvår och styrkorna och svagheterna har visat sig.
 

Start:

 
Att komma igång med klockan var inte supersmidigt med nedladdning av programvara mm utan strulade lite, om det var "skit bakom spakarna" eller inte låter vi vara osagt.
 
Väl igång för att ta sig ut och träna hade GPSen svårt att få kontakt trots deras QuickGPS var markerad. Detta "problem" har suttit i hela testperioden och man har ibland fått vänta flera minuter på kontakt alt. flytta sig. Inga problem med kontakten när man kom hem dock. Exempelvis Strava var nästan alltid snabbare.
 
Efter passen vill man ju gärna analysera sina siffror vilket man behövde koppla in medföljande sladden till datorn för att göra. Inte supermodernt i dagens trådlösa tider.
 
Några månader efter teststarten kom dock en mjukvaruuppdatering samt en app till telefon och surfplatta vilket gör att man föra över informationen trådlöst, vilken förbättring!
 
Att läsa av sina värden och se sina rutter på hemsidan eller genom appen är inte supermodernt heller och  t.o.m gratisappen Strava upplevs bättre. Att inte kunna se sina exakta kilometertider eller få ett direkt värde på sin maxpuls utan att sitta och leta och räkna själv är bara dåligt.
 
En annan sak som inte är riktigt bra är laddstationen som lätt börjar ge laddning men vid uppdateringar samt överföringar har ett glapp som gör att tryck måste hållas på den för att fungera.
Ett garantifel men gör inte att kvaliteten övertygar.
 
Det lite tråkigt färgsatta armbandet som följer med är bekvämt men klockan/datorn storlek gör att man kan hamna emellan två hålstorlekar om man har mindre händer.


 
 

Multisport:

Modellen som testats klarar som tidigare nämnts flertalet sporter inkl. simning.
Just simningen måste man kalibrera efter avslutat pass då mätningen missade minst fem meter/bassänglängd. Fästet för cykeln kändes lite osäkert till en början men har visat sig fungera mycket bra samt med lätt på/avmontering.
 

          


 

Funktioner:

Datorn är utrustad med flertalet funktioner/inställningar för att underlätta träningen, intervaller, farthållning samt favoriten där man kan tävla mot sig själv på tidigare rundor.
 
Inställningarna för intervallerna är ok men man begränsas till köra samma intervallängd (t.ex 1 km arbete) och vila genom alla intervaller vilket man i många fall vid framförallt testcykelträning inte gör. 
 
Kadensmätaren gör sitt jobb även om själva enheten kan upplevas lite klumpig.
 
 

Sammanfattning:

Klockan/datorn från TomTom är helt ok men är man seriös i sin träning så finns det flertalet aktörer som är bättre. Uppdateringar på mjukvaran samt hur träningsdatan visas upp på hemsidan/appen bör förbättras för att vara konkurentskraftiga.
 
Priset på 2500.- är dock hyfsat prisvärt med de antal användningsområden man får och behöver man inte alla så finns det billigare syskon.
 
Mer info hittar ni hos TomTom.
 
 
                   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar