tisdag 13 januari 2015

Test av Canyon Nerve XC 9.0. Slutrecension.


Nerve XC 9.0 är en stigcykel placerad mellan all mountain modellerna Nerve AM och
xc/långloppsmodellerna Nerve MR.

Under min första provtur har det regnat en del, inte mitt favoritunderlag med blöta stenar och rötter men jag förvånas snabbt över fästet och kontrollen i vätan. Det bra fästet kan nog till viss del bero på Schwalbes Nobby Nic i 2,25 bredd. Kör vidare på svåra tekniska sektioner och det känns om man är tio år igen och precis fått en ny cykel, man vill bara köra snabbare samt hoppa och sladda, körglädje helt enkelt för att uttrycka sig som en biljournalist. Kommer till första lilla backen och tänker, jaha då var det slut på roliga men sitter man ner så funkar det att klättra ganska bra, även med helt öppna dämpare. Fram låser FOX gaffeln i princip helt och då jag kört Rock Shox senaste åren blir detta en trevlig överraskning. Bak låser sig dämparen inte helt och suger en del kraft i alla fall vid stående cykling. När man kommer ut ur skogen för transportsträcka, märks det att det inte är en renodlad XC hoj utan det blir lite tungrullat och segt.
Frukost för Canyon Nerve XC 9.0

Högljudda bromsar:

Bromsarna blev jag lite fundersam över under första turen, tog inte alls så bra som de borde även fast dom använts innan mig. Efter lite skit och lera fungerade dom som dom skulle resten av tiden så dom var nog bara inte tillräckligt inkörda. Dock kunde dom “skrika” lite väl för min smak.

Lätta hjul.

Hjulen från Mavic är Crossmax ST ,stryktåliga för hård körning men väger bara 1615 gram paret. Fram sitter det en 15 mm axel som ska förbättra styvheten, kände dock ingen större skillnad mot normalt och då jag väger 65 kg är jag ingen åkare som direkt bänder sönder hjul.

Slutsats:

Ja, från att ha varit minst sagt skeptiskt till heldämpat får jag erkänna att det faktiskt inte är så dumt. En lättare modell med XC racing geometri typ skulle nog passa bra.
Den grej som förvånade mest var att jag inte saknade barends under testperioden, ett brett styre räcker långt.

Mindre bra:

Ett flaskställsfäste om man ska vara petig.
Lite skrikiga bromsar.

Bra:

Fox dämparen fram, mycket bra låsning.
Priset och utrustningen
Skön sadel, är väldigt individuellt men passade min bak bra.

Mer info om hojen hittar ni på: www.canyon.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar