torsdag 15 januari 2015

Segerintervju med Fredrik "Fiffi" Almgren.

Grattis till vinsten, du får frågan som så många andra förr, hur känns det?
- Tack, det känns mycket bra. Skandis GP är ett tufft lopp som jag gillar att köra bra på.

Berätta lite om loppet.

- Det var hög fart från start i den blandade klassen (ca 25 seniorer + ett par damelit, damjunior och herrjuniorer). Efter ca fyra varv var klungan decimerad till kanske 12-15 man (förlåt Sara...). Farten gick ner betydligt och det stod ganska klart i att vinnaren fanns i denna grupp. Det attackerades ett flertal gånger under de kommande varven men ingen fick någon stor lucka. Med sex, sju varv kvar var farten in i backen låg och halvvägs upp attackerade jag och fick med mig Per Arvidsson från Borlänge CK på hjul. Vi fick en bra lucka och samarbetade bra under de kommande varven och körde till en början ifrån klungan rätt bra. Ute på sista varvet körde vi lite långsammare och efter krönet på Slottsbacken så ville inte Per längre gå fram och ta några förningar. Jag bromsade då in under nedförskörningen för att få fram Per. Min inbromsning var för hård och han fick en stor lucka... så det var bara att kämpa ihop det, min taktiska manöver höll på att bli ett stort misstag. I stressen över att inte komma in på hjul så drog jag sedan i pedalen i kurvan vilket inte kändes så proffsigt. Väl inne på upploppsrakan så låg jag i alla fall kontrollerat på Pers hjul och vi drog i slutändan igång rätt samtidigt men jag tog det. Vet inte hur stor luckan var men det kanske finns bildbevis på det.


Fredrik anför klungan uppför slottsbacken.


Fredrik diskuterar vinstmarginal.

Vad tycker du om banan?

- Banan är mycket utmanande. Det är ingen banan som man bara kan “sitta med på”. Är man i form så älskar man den, är man inte det så hatar man den. Sen har vi ju backen också, den är längre än man kan tro. Det jobbigaste partiet tycker jag är det första kullerstenspartiet efter start. Det är rejält hoppigt, nedför och dessutom en kurva på slutet. Där vill man hellre ligga först än sist och själv välja spår.


Har du tränat specifikt för denna tävling?

- Nej, inte nåt speciellt, men jag var ute och provade att köra med lite lägre tryck i mina tubdäck än normalt för att kunna svälja gatstenen lite bättre. På tävlingen körde jag med 6,5kg.

Fredrik körde med FMB däck, läs mer om dom här:
http://happymtb.org/forum/read.php/1/1395211/1403668#msg-1403668


Hur har säsongen gått i övrigt?

- Helt OK antar jag. Tog mig i mål topp 15 på Östgötaloppet, Vann ESDUU i Kårsta och nu Skandis GP. Men jag hinner inte åka iväg på långa helgtävlingar med övernattningar och sånt, visst hade det varit kul men familjen får gå före.


Vilka tävlingar har du tänkt att köra i år?

- Nästa mål blir tävlingarna i Stockholmsområdet första helgen i juni och då kanske framförallt Valhalls egen tävling Luma GP lördagen den 5e juni. Efter det får vi se. Troligtivis står jag över Veteran-SM och tar semester istället, längre lopp är nog inte min grej just nu.


Många i senior/veteran har familj mm och har inte så mycket tid att träna, hur har du det?

- Under vintern så har jag kört trainer två, tre gånger i veckan plus lite alternativ träning som squash och så men ingen som helst distans. Vintern var ju faktiskt helt vidrig ur en cykelsynvinkel i år. Nu under säsong så kör jag tre gånger i veckan ute med klubben och det verkar ju räcka långt. Så jag gissar att jag får ihop kanske fem till sju timmars träning i veckan. Jag tror inte att jag i år skulle palla att tävla distanser över två timmar nåt bra men korta lopp funkar fint. Sen har vi ju det svåra just med småbarn att få kunna vara frisk och inte åka på alla fina baciller från dagis, att vara sjuk är aldrig kul.


Till sist grattis än en gång och lucka till resten av säsongen.

Tack själv!

Topp fyra på Skandis GP 2010, femman Stefan Aaskov (Bålsta CK) saknas på fotot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar