fredag 16 januari 2015

Leadville 100, 160 km mountainbike genom himlen


Dom kallar det Race across the sky och det är lätt att förstå varför med en start och målgång på 3100 meters höjd och en toppnotering på 3850 meter under loppet.
Loppet startade redan 1983 men då som ett ultramaraton för löpning. Tanken var då att locka dit folk och få ett litet uppsving i ekonomin efter att gruvorna i staden hade lagts ner. Elva år senare 1994 kördes det första mtbloppet och har sedan dess stadigt vuxit i deltagarantal och senaste årens upplagor har det startat mellan 1500-1800 cyklister.
Att tävlingen har hög status kan man lätt förstå när man kollar igenom segrarna genom åren med namn som Lance Armstrong, Floyd Landis, Alban Lakata och Christophe Sauser.
Med en segrartid som stannar över sex timmar förstår man att det inte är något lätt lopp och får gamla bansträckningen av Finnmarksturen på 112 km framstå som en fikarunda.

För att veta lite mer om loppet ställde vi några frågor till tävlingsledaren Joshua Colley som förutom att ha jobbat på i en cykelbutik samt tävlat många år på mtb även hunnit med att bla sprungit Leadville´s traillopp två gånger. Numera bor han i Leadville sedan år 2000 och ser till så att tävlingen löper så smärtfritt som möjligt.
Joshua berätta vad är det som är så speciellt med Leadville 100?


Till att börja med är Leadville och dess invånare speciella då dom bor på 3100 meters höjd och har vinter 6-7 månader varje år, något som gör dom hårdhudade.
Loppet lockar deltagare till staden som vet att någon gång under loppet så kommer det bli tufft och att de kommer behöva hitta ett sätt att klara utmaningen som väntar. Det kan vara värme, kylan, regn, snö, långa klättringar eller bristen på syre pga höjden för att nämna några och det är den utmaningen som gör Leadville speciellt.
160 km är väldigt långt, är det vanligt med skador eller andra hälsoproblem?


Vi har mycket sjukvårdspersonal samt även ett räddningsteam på plats och får man problem kan man få hjälp under hela loppet.
Det finns dock några ställen som man måste ta det lugnt, Powerline är känt för att skörda sina offer varje år med någon hjärnskakning eller brutet ben, dock är det mestadels skrapsår.        
Brukar deltagarna göra något speciellt med cyklarna för det här loppet?


Generellt kör dom flesta 29” vilket passar banan bäst då den har mycket stenar som 29” lättare rullar över och inga små korta klättringar eller tighta kurvor. En sak som är viktigt är just vikten, framförallt efter banans vändpunkt och vägen tillbaka. Att köra uppför Powerline efter ca 130 km tar ut sin rätt och all extra vikt kommer kännas där.

 

Förutom en lätt 29” cykel, skulle du rekommendera några andra förberedelser?


Det bästa rådet jag kan ge är att göra en bikefit, man blir förvånad hur många det är som inte ställer cykeln in efter sin kropp. Det gör stor skillnad både i komfort och kraftutveckling. Det kan göra skillnad på några minuter till t.o.m timmar på en sånt långt lopp som Leadville och kostnaden för en bikefit är oftast liten i jämförelse vad man lägger i inköp av cykeln och i tid av sin träning inför loppet.

Tidigare års vinnare inkluderar Lance Armstrong, Levi Leipheimer, Todd Wells och förra året Alban Lakata, vem tror du på i år?


Alban är otrolig, rekordet från 2013 är galet snabbt.
En del av farthållningen delades med Christophe Sauser och Todd Wells och dom tre körde stenhårt och var ute efter rekordet.
Tävlingen var vidöppen tills de åkte runt Turquoise Lake och nedför St.Kevins, det är racing när den är som bäst.
Jag tror att Alban kommer nog vara redo för en tredje seger men det ska bli intressant att se vem som kommer vara med och slåss i toppen och den 9:e augusti får vi se avslutar Joshua.Höga fakta:


Längd: 160 km

Datum: 9 augusti 2014

Flest segrar: Dave Wiens 6 st mellan -03-08

Kortast segrartid: Alban Lakata 6:04:1 satt 2013

Anmälan:


Sker genom ett lotteri där din köpta lott blir dragen och då får man delta.

Har man inte tur där kan man köra tills sig en plats genom en serie av kvalificeringslopp.

Mer info:

www.leadvilleraceseries.com

Alla foton: LifeTime

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar