torsdag 15 januari 2015

Intervju med YA-Elit cykelgymnasium

I Falun kommer Sveriges nya cykelgymnasium att befinna sig, en dröm för elitsatsande ungdomar med velodromen, egen inomhusdirt m.m.
Jag ställde några frågor till Lars-Åke Östlin, en av lärarna på skolan som förhoppningsvis kommer ta fram många nya stjärnor.

Vilka personer är de som kommer arbeta med cyklisterna?

Vi har plockat samman en stab av proffsig personal som kommer att utveckla YA-Elit "cykelgrenar" till Sveriges bästa cykelmiljö för gymnasieungdomar.På tränarsidan finns: Tommy "Crosstompa" Johansson som ansvarar för DH, 4X och BMX. Han har också teknikundervisning för XC-cyklisterna. Martin Söderström ansvarar för Slopestyle och MTB Dirt cyklisterna. Martin kommer att kombinera sin nuvarande proffskarriär med tränarrollen i Falun.- Marcus Johansson är elitåkaren som har huvudansvar för XC samt landsväg.Marcus har nyligen avslutat sina studier på tränarutbildningen i Falun. Undertecknad som kommer att huvudansvar för Bana och landsväg. Liselotte Backlund, koordinator på YA-Elit- Tomas Ringsby, utvecklingssamordnare YA-Elit. All personal på YA Frigymnasium som är enormt engagerade i vårelitidrottsutveckling.

Vilka intagningningskriterier har ni?

Vi kommer att ha intagningsprov för de som är födda 1995 den 9 oktober i år. Inbjudan skickas ut per post till samtliga som har licens i SvenskaCykelförbundet men har man inte licens är man ändå välkommen hit för information. Vill man byta från annan gymnasieskola till YA Elitsverksamhet ska man kontakta Liselotte Backlund på YA: 023-58518 ellerliselotte.backlund@ya.se

Har ni fått in några ansökningar?

Redan nu har vi många förfrågningar och det finns ett enormt stortintresse ute i cykelSverige för YA Elits satsning på cykel. Varje helg ute på cykeltävlingarna får vi positiva reaktioner från intresserade cyklister och föräldrar.

Är cyklister inom alla olika grenar välkomna att söka eller är detbara vissa discipliner?

Vi är det enda cykelgymnasiet i Europa som har alla discipliner på en och samma ort. Det är unikt för cykelsporten och alla är välkomna att skickainsin ansökan och komma på vår informationsträff den 9/10.

Med er finns det tre cykelskolor i Sverige, finns det verkligen cyklister till alla?

Ser man till antalet startande i de yngre klasserna kommer det inte att finnas utrymme för alla cykelskolor i framtiden. Många väljer fortfarande alternativet att bo kvar på hemorten och det är upp till alla verksamheter att visa vilken som har bäst kvalité. Vi har också cyklister från Norge och med utvecklingen av bancyklister kommer vi på sikt att få fler åkare från våra nordiska grannländer.


Vad har ni att erbjuda som dom andra inte har?

För att skryta lite grann vill jag påstå att vi har Sveriges bästa tränarkår på cykel i Falun. Tommy och jag sitter på erfarenheten som är viktig och Martin och Marcus kommer med ny ungdomlig inspiration. Den mixen blir ett vinnande koncept. Att vi sen har Sveriges enda Velodrom och massor med andra toppmoderna anläggningar, gör saken inte sämre. Geografisk är läget optimalt, lätt att ta sig hit både per tåg, buss och flyg samt att terrängen passar alla discipliner. Vi kommer också att inviga Sveriges mest moderna DH-bana i slutet av november samt Sveriges enda inomhusdirt med både BMX start och ramper för Slopestyle cyklisterna. Denna anläggning ligger granne med velodromen

Hur mycket schemalagd träning kommer ni ha?

Vi har individuella lösningar för alla cyklister och beroende på utbildning har de i snitt minst två pass under skoltid. Varje elevs schema skräddarsyr träningen och vi tar fram indvidanpassade lösningar så att varje cyklist får ut maximalt av deras egen träning. Vi tillämpar periodiserad träning vilket innebär både morgon-, dag- och eftermiddagspass.

Förutom själva träningen, vad mer i utbildningen kommer man ha nytta av som cyklist?

Optimal cykelmiljö inom alla aspekter så alla är varmt välkomna.

I Vansbro går man tre år och i Skara fyra, hur lång blir skoltiden hos er?
Vi tillämpar tre års studier men är flexibla med längre studietid om cyklisten behöver det.

Kommer ni använda velodromen mycket i träningen?
Sveriges enda velodrom säger bara en sak.

Falun har ju väldigt många bra cyklister boende där, kommer ni utnyttja det på något sätt?
Vi samkör redan idag träningar på gymnasiet med de allra bästa elitcyklisterna som vi har i Falun. Har man en levande "moped" som Johan Landström boendes i Falun kan man inte hitta bättre farthållare på intensiva pass. Vi har också mycket duktiga elittjejer boendes på plats som kan sparra tjejerna på gymnasiet.

Flera av sverige´s elit på mtb befinner sig i Falun, men i övrigt har antal deltagare på mtbtävlingarna minskat varje år, vad tror du behövergöras för att ändra den trenden?

Jag hoppas att vår nuvarande förbundskapten Fredrik Eriksson får större utrymme ekonomiskt att marknadsföra MTB:n, framförallt i skolorna där vi kan få fler att lockas in till cykelsporten. Känner jag Fredrik rätt har han säkert ambitionen att utveckla sportens grenar ännu mer. Finns det inga stödmedel är det inte lätt att få vindarna att vända.Uthållighetsidrotterna har i allmänhet svårt att få nya aktiva och kostar det dessutom en massa pengar med material och resor är det många föräldrar som tvekar innan dom släpper in sina barn i cykelsporten. Ser man startfälten nu på tävlingarna i 11-12 och 13-14 klasserna blir man orolig hur framtida juniorklass ska se ut så det är upp till alla cykelentusiaster att marknadsföra våra grenar. YA-Elits satsning är unik i cykelsporten och vi ska vara riktigt glada att privata aktörer går in som sponsorer för utbildning till cyklister.

Falun gick ut med att dom kommer ha ett jätte SM 2012, kommer ni engagera eleverna i det?

Blir det så att Falun får total SM på cykel kommer hela staden att varaengagerad. Naturligtvis vill vi hjälpa till och vi hoppas att YA-Elitscyklister är högst på pallen när det gäller.

Till sist önskar jag er lycka till och hoppas att ni fostrar några nyas tjärnor.

Som du vet är Falun historiskt en platskola för framgångsrika cyklister och nu när flera av landets talanger flyttar hit kommer vi att vara ett prestationscentrum för Svensk cykelsport i alla discipliner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar