fredag 16 januari 2015

Intervju med Ville Ohlsson

Bild lånad Stizze´s mtbblogg.


Fullständigt namn: Vilhelm Ohlsson
Smeknamn: Ville
Ålder: 31
Kön: Man
Favoritglass: Vispad Grädde, räknas det som glass?!

Viktigaste frågan först, varför baggyshorts?

Den korta versionen, för att det går.
Den långa versionen:), När jag för nästan 20 år sedan började cykla MTB och även körde en hel del tävlingar så körde jag precis som alla andra i hellycra, men jag trivdes faktiskt aldrig i det. Mer att jag hade det för att alla andra hade det. När jag några år senare la licensen på hyllan men fortsatte att cykla så blev det automatiskt att jag drog på mig mer "bekväma" kläder. De har fungerat bra att använda i många år och jag trivs i det så då kör jag vidare. Att sedan folk tror att man är långsam på grund av detta gör det bara lite roligare:) Slår gärna från underläge.


Två:a i H30 tempo för några veckor sedan i Borås, överraskad?

Både ja och nej. H30 var en lynnig klass på SM. Många namn som inte synts med under året och därför svårt att bedömma formen på de som var där. Jag tror egentligen ingen kunde känna sig 100% säker på de andras förmåga. Men jag åkte till SM för att ta medaljer och jag visste att jag skulle köra banan utan större misstag och att formen min är god. Så någon jätte överraskning för mig var det inte, kanske för andra dock:)Du körde starkt på XC:n också innan du fick problem, berätta.

Ja, det var en sur dag med många rätt och ett litet skitfel som sabbade allt. Banan passade mig, den var hyffsat teknisk vilket jag trivs på. Jag hade lyckats låna en lite mindre framklinga av Benny Andersson(H50) så att kalhyggsbacken blev cykelbar. Regnet som öste på under natten var verkligen gräddet på moset för min del. Jag visste sedan tempot att kroppen var med mig.
När starten gick var jag lite seg iväg men jag hade bestämt mig för att köra riktigt lugnt då det var många varv. Under startloopen trampade jag upp mig till en 7:e plats och tänkte att jag skulle ligga kvar där under första varvet för att känna på tempot och banan.
Men väl inne i skogen så hade jag pangben och stortrivdes på den blöta banan vilket jag såg att mina konkurenter kanske inte gjorde. Efter bara någon km hade jag snubblat upp till 3:e plats och såg de både i täten där de faktistk sprang över de blöta rötterna. Perfekt tänkte jag och när jag rullade upp i rygg på Henrik Wilert på andra plats så var han faktiskt så snäll att han lämnade en lucka åt mig och bad mig passera. Vi hade pratat lite innan och vi visste båda att jag trivdes bättre i blöta skogen så hans plan var nog att trycka på på gruset senare. Men precis när jag ska trampa till så slutar bara allt fungera. Jag tror först jag fått en pinne i bakväxeln och stannar för att ta bort den. Till och med då var jag lugn! Inte likt mig..;-) Men det var ingen pinne, det var min snabbkoppling som gett upp så bakhjulet hängde löst i ramen och dagen var förstörd....Det kommer ta ett bra tag innan jag kommer över den dagen..heheDu har kört en del i elit också, blir det mer i den klassen eller är det bara H30 som gäller nu?

Nja, det får vi se. H30 passar mig bättre av flera anledningar. Som småbarnspappa har man inte all tid i världen och vissa tävlingar har jag startat med väldigt lite sömn, Inte så elit precis. Dessutom blev jag tvungen att köra AM cykeln på tävlingarna och den har ganska knapert med flaskställ vilket gör det enklare med H30 som är lite kortare race och inte lika kinkigt med dricka. Kortare race kräver även kortare distansträning vilket passar mig bra:) Och för att inte glömma det viktigaste av allt, jag har hittills inte haft en chans i Elitklassen, det är inte lika roligt.

Anledningen till att jag valde Elit i början av året är att jag på en Monark är stark nog för att hänga med. Men väl ute i skogen så är det en helt annan sak och jag fick inte riktigt tid att testa det innan man var tvungen att bestämma sig för rätt typ av licens. Jag tror det är en hel del rutin och erfarenhet för att få ut det jag har på tävling och fokus på vissa moment. Jag vet inte ens om jag kommer att tävla till nästa år. Tar det som det kommer.


Du kör för Älvsjö BMX, är det inom BMX du startade din cykelkarriär?

Faktiskt inte, Jag startade innom MTB XC i början av 90-talet och körde även lite DH tävlingar när kroppen la av på grund av konditionsrelaterade skador. Anledningen till att jag kör för Älvsjö är dels att de inte har någon klädkod för MTB,are samt att jag faktiskt ivf förr om åren ofta rullade MTB på deras bana och tyckte jag kunde stödja dem. Med min bakrund känns den klubben lika relevant som en ren MTB klubb då jag i så många år cyklat så mycket som inte varit tävlingsbetonat. Och sedan precis som shortsen, folk tror inte att BMX,are med baggysbrallor är snabba i skogen. Kul att slå underifrån,..sa jag det tidigare;-)


Är det på de tekniska sektionerna du vinner tid?

Jo, jag kan nog vinna lite tid där det är tekniskt. Inte på grund av BMX bakrund men under alla år då andra tränat ben och syreupptag så har jag kört mer lekfull cykel med både liftburet, cykeltrial och kanske lite mer avancerad stigcykling. I början av 2000-talet cyklades det mycket med "FROST" Freeriders of stockholm som mestadels höll till inne i sthlm bland betong och parkbänkar. När de grabbarna började hitta ut i skogen så följde jag med på min trialhoj. Egentligen är det den typ av cykling som passar mig bäst. Kravlöst i fin natur med en cykel som tar sig fram på de flesta ställen. Gärna med lite fika efteråt.

Jag var faktiskt lite orolig för det tekniska på XC. Det är så annorlunda. Jag har fått lära om och köra med hög sadel igen och de smala lätta däcken är knappast vad jag varit van att trycka på i kruvor med. Men efter några tävlingar så har jag märkt att jag har fördelar där. Även i elitklassen står jag mig bra tekniskt. Men man vinner inga Xc-tävlingar på teknik,..tyvärr...:)


Tränar du bara mtb eller kör du något på landsvägen också?

I år har jag faktistk för första gången i mitt cykelliv en räcer. Har en vän som inte längre kör MTB utan bara räcer så jag blev mer eller mindre tvugen att ha en:) Riktigt kul faktiskt. De går verkligen snabbt! Jag lär dock aldrig tävla på räcer. Verkar vara för många krascher som andra lyckas dra in en i. Dock vore det kul att köra en riktig temporaket någon gång. Se ut som ett UFO och köra skitsnabbt! När man blir gubbe på riktigt kanske:)


Hur många timmar brukar det bli i veckan?

Inte så många faktiskt men de som blir blir med stort fokus. Jag räknar inte exakt då det är svårt vad som ska räknas till cykelträning och vad som inte gör det. Men som pappa är det strålande med en Monark i garget där man kan bränna hårda intervaller som är klara på 30 min. Dessutom pratar jag mycket med Mikael Flockhart som är en klippa på det där med träning. En bra kille med goda råd! Då får jag effektivitet vilket passar i vardagen. Jag gissar på kanske 3-5 timmar i veckan + någon form av distans på helgen.


Du kör en del tt i Fiskartorpet, hur viktiga är de passen?

Fiskartorpet är en superbra bana men tyvärr har det körts lite för lite för mig där i år. De vanligaste TT går på mornarna när vanliga svenssons som jag jobbar:) Men TT i sig har jag kört mycket under året. Gärna med Gunnar Töjren som är en bra motståndare. Vi började att kämpa mot varandra på Keps cup i våras men försökte hålla igång med upplandscupen och även race hemma hos honom samt FT. Det är som bekant inte jättemånga XC race detta år. Eftersom jag har tävlat så lite och behöver rutin och TT är mitt sätt att tävla mer, precis vad jag behöver. Dessutom är det gratis, tidseffektivt och jävligt roligt. Man kommer långt på det.


Framöver, vilka race har du kvar i år?

Bra fråga, Efter SM har jag lovat både mig och familjen lite semester. Blir mycket fokus på cykel och träning här hemma. Får se om jag har någon form kvar sedan;-) Tänkte försöka köra hammarbyhillen då det är nära. Men troligen inget fokus på placering. Kör de ett backtempo kvällen innan som i fjol måste jag väl försvara fjolårsprestationen .:) Annars blir det Keps cup, Upplandscup, och vad som passar i schemat.


Då önskar jag dig lycka till med dem.

Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar