torsdag 15 januari 2015

Intervju med Mikael Salomonsson

Mikael Salomonsson har i år varit mannen att slå på svenska mtbtävlingar. I söndags var han på pallen igen. Helt enligt planen säger Micke. Läs mer om varför i denna intervju.


För dom som läser Micke´s blogg känner bäst igen honom så här.

Namn: Mikael Salomonsson
Ålder: 29 år
Bor: Hägersten
Smeknamn: Micke
Äter helst: God mat eller fika, fast efter fem timmar torrt smakar det mesta gott.
Lyssnar på: Väldigt blandat, allt ifrån jättebra till dålig musik.
Senast sedda film: Australia (tramsfilm)
Sämsta cykel du ägt: Den pendlarskrotcykel med ständig punktering jag åkte på ett tag i Falun var rätt prövande att använda upp till Högskolan.

Det har ju gått otroligt bra i år med flera vinster redan nu, vad är det som gjort skillnaden mot tidigare år?

- Framförallt har jag varit frisk väldigt länge och kunnat fokusera på bra träning vid rätt tidpunkt. Jag är egentligen inte så mycket bättre cyklist än tidigare om man ska granska enskilda moment eller kvaliteter – men sammanfört till en helhet så känns det bra nu.

Trodde du själv att det skulle gå så här bra?

 - Det är helt enligt plan. Min ambition har alltid varit att förbättra mig och det har jag gjort till i år. Tä

Har du redan nått din målsättning för året?

- Nej, cuperna är inte över än även om det har börjat lovande. Min ambition och målsättning är att prestera toppresultat i totalställningen för båda cuperna. Det vore också kul att få göra ett bra SM-resultat inom XC men en medalj på långlopps-SM har varit en målsättning sedan fjärdeplaceringen i höstas.

Vad är viktigast för dig, en jämn säsong eller en med några formtoppar för viktiga tävlingar?

- Om jämn innebär jämn och utan toppresultat väljer jag absolut en brokigare formkurva med några riktiga ljusglimtar. Jag är väldigt jämn i min prestationsförmåga tack vara många år som cyklist, men jag har aldrig haft ambition att vara jämn, snarare tvärt om.

Har du några proffsambitioner?

- Mina ambitioner att cykla professionellt har minskat gradvis med åren. I dagsläget och vid min ålder krävs exceptionella tävlingsresultat för att bli professionell. Jag har annat i livet att fokusera på som får tid och den nuvarande situationen fungerar bra för mig i dagsläget så jag kan fokusera på att prestera så bra på de tävlingar jag kör istället för att harva runt och försöka cykla så mycket som möjligt.

Har du någon favorittävling?

- Borlänge tour är min ständiga favorit. Dels för att det är tighta roliga banor där olika cyklister får chans att prestera och för att det är ett etapplopp. När alla gått i mål rensas inte området och alla åker hem till sitt utan det är mer liv under längre tid. Sådant är kul.

Har ditt studerande hjälpt dig in din träning?

- Absolut. Kunskap, erfarenhet och utveckling går hand i hand.

Du kör testcykel fortfarande, något inte alla gör så långt in på säsongen, berätta tanken bakom det.

- Solen skiner inte alla dagar och jag har cyklat tillräckligt länge för att förstå att man inte behöver cykla i regn för att få bra träning. Dessutom levererar testcykeln effektdata som jag styr min träning efter. Varje pass på den kan vara ett test som går att utvärdera och att styra träningen efter. Alternativet att cykla långt bland bilar och på dåliga träningsvägar för att hitta möjligheter att köra bra intervallpass är ett riktigt slöseri med tid och träningseffekt.

Micke på ett av många intervallpass i år.

Vad har du för generella tankar kring din träning?

- All träning ska ha ett syfte. För min egen del handlar det om att identifiera vilken träning som ger bäst resultat på det jag vill träna och sedan utföra och utvärdera.

Vad tror du att du behöver utveckla för att ta ytterliggare ett steg i karriären?

Karriären- Prestationsmässigt finns det massor jag kan göra. En fokusering på den mentala biten av prestation finns det tex mycket att jobba med, men arbetet måste också utvärderas mot resultatet. Om vi pratar karriär som att köra fler och större tävlingar är det mest en ekonomisk fråga. I dagsläget betalar jag nästan uteslutande allt själv i samband med tävling, därför är jag rätt selektiv med utgifterna vilket tyvärr innebär att träningsläger och utlandstävlande inte blir av.

Vad har du för sponsorer?

- Jag får mycket hjälp av cykelbutiken Pedalogerna som troget har stöttat mig i med och motgångar sedan 1999. Biketoyz hjälper mig med cyklar, skor och däck, MTB-shoppen hjälper mig med Powerbar och Grip Grab med handskar och skoskydd.

Du kör en Cube, nöjd med den?

- Jag är jättenöjd med min Cube Reaction GTC HT. Ramen har förutom förträffliga åkegenskaper all den tekniska spec jag önskar så som Press fit-vevlager som möjligör att köra ett vevparti med låg q-faktor, att breda däck får plats och invändig vajerdragning.

Vad har du för spec. på den?

- Jag har en FOX-gaffel som jag älskar och en XX-grupp. Hjulen är Ritcheys kolfiberhjul som heter WCS superlogic.


Micke´s hoj i våras.

Nyligen intervjuade jag Magnus Palmberg aka mr heldämpat, inte sugen på det?

- Jo, det är jag absolut. Men alla cykelmärken eller sponsorer kan inte tillhandahålla ett modellprogram som erbjuder full valfrihet. Den cykel jag valt till i år är den jag ansett borde passa mig och mina behov bäst.

Hur viktig är vikten för dig?

- Funktionen är alltid viktigare än vikten men så länge bra funktion kan erhållas finns det ingen fördel med en tyngre cykel.

Hur viktig är utrustningen tycker du?

- Bra utrustning gör ingen vinnare, men dålig utrustning kan lätt göra en förlorare.

Övriga intressen?


- Leva livet? Att resa, ta det lugnt, äta gott, fika efter ett hårt träningspass eller bara ha det bra får nog räknas som ett allmänt intresse.

Vad gör du om fem år?

- Om fem år är jag färdigutbildad, förhoppningsvis avlönad och med en växande familj runt omkring mig.

Lycka till med resten av säsongen.

- Tack!

Läs mer om Micke och hans träning och tävlingar på bloggen:
http://ormmicke.wordpress.com/

Alla bilder är lånade från Micke´s blogg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar