fredag 16 januari 2015

Intervju med Klas Nordström
Hej Clas!

Du har sedan en tid jobbat som Category Manager hos Shimano och Pearl Izumi, hur hamnade du där?


Jag hade jobbat för Canyon i ungefär två år och kände att jag ville arbeta med mer långsiktiga kundrelationer med möjligheten att investera mer tid och energi vid varje kundkontakt. Att kunna bo och arbeta internationellt var också något som jag saknade från det universitetsåret som jag studerade i Nederländerna och Tyskland. Canyon hade inga öppna positioner inom storkundsförsäljning, så jag började leta efter andra intressanta arbetsgivare och positioner. Det visade sig att Shimano sökte en Category Manager med ansvar för cykelskor, så jag skickade in en ansökan. Min högskoleutbildning, erfarenhet från cykelindustrin och bakgrund som tävlingscyklist var övertygande nog för att bli kallad till intervju. Sedan var det nog personlighet och produktkunskap som övertygade dem om att jag var rätt person för jobbet.

Vad har du för arbetsuppgifter?

Jag arbetar med distributörsförsäljning av Shimanos och Pearl Izumis cykelskor och tillhörande produktionsplanering. Utöver detta så läggs mycket tid på att ge utvecklingsteamen i Japan och USA konstant produktfeedback, vilket också gör samarbetet med våra distributörer väldigt viktigt. På skofronten ansvarar jag för Norra och Västra Europa, Ryssland, Mellanöstern och Sydafrika. Tillsammans med min kollega som täcker Södra och Östra Europa, så arbetar jag fram riktlinjer och önskemål som ska representera en så stor andel av våra marknader som möjligt. Min roll innebär att jag ständigt besöker och arbetar med människor från en rad olika länder och kulturer. Det ställer höga krav, men gör också jobbet oerhört stimulerande.

Kontoret ligger i Freiburg, Tyskland, stor omställning att flytta från Sverige?

Jag har tidigare bott i Tyskland, så jag visste i stort sett vad som väntade innan jag flyttade hit. Den Tyska byråkratin kan vara förvånansvärt ineffektiv många gånger, men jag har lyckligtvis fått en hel del hjälp av min arbetsgivare med den biten.


Men bra område för cykling va?

Ja, för oss som gillar att cykla både uppför och utför så erbjuds väldigt goda träningsmöjligheter i närområdet, så bra att en hel del World Tour och MTB-proffs håller till här.

Jag vet ju att du är en prylnörd, får du en överdos att prylar på arbetet nu?

Haha, man skulle kunna tro det, men så känns det verkligen inte. Jag brinner verkligen för det jag arbetar med och jag har förmånen att arbeta med likasinnade kollegor.

Vad är mest spännande med jobbet?

Det är helt klart att vi har så mycket inflytande i utvecklandet av nya modeller. Om vi kan motivera det så kan vi driva fram utvecklandet av helt nya modeller, men det kräver ett nära samarbete med distributörer och ständiga marknadsbesök. Jag älskar att resa och arbeta med människor, så det passar mig väldigt bra!


Du har ingen produktnyhet att berätta om?

Vi har mycket nytt och en hel del banbrytande nyheter under utveckling för 2015 och 2016, men i nuläget kan jag inte avslöja några detaljer.

Bland årets nyheter så skulle jag lyfta fram tre modeller som jag tycker extra mycket om. Shimano XC90 är en ny MTB-sko som just nu används flitigt av många cyclocrossåkare i världscupen. Förutom den låga vikten och läckra designen så passar den lika bra på fötterna som de bästa landsvägsskorna på marknaden. Pearl Izumis MTB-serie X-Project och landsvägsskon P.R.O. Leader II utmärker sig med andra egenskaper. X-Project 1.0, 2.0 och 3.0 erbjuder väldigt hög vridstyvhet på cykeln, men yttersulans design ger extra flexibilitet vid tårna och hälen, vilket gör dem väldigt bekväma att gå och springa i. P.R.O. Leader II har en helt unik BOA-snörning där BOA-hjulet sitter mitt på skon, vilket bidrar till väldigt god bekvämlighet även när man spänner åt den hårt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar