fredag 16 januari 2015

Intervju med Klas Johansson, mekaniker Vacansoleil

Foto: Fabrice Lambert


Grattis till totalsegern i Tour de Picarde, berätta,hur det gick till.

Tre relativt platta etapper stod på programmet, 50km-100km nord/nordost om Paris, tidigare var namnet på loppet Tour de l´Oise och efter att ASO (Le Tour arrangören) tog över bytte loppet namn. Det vindpiskade landskapet inbjuder till rejäl kantvind normalt, något man inte såg mycket av under 1a etappen dock. En utbrytning efter ca 15km såg en tvåmansutbrytning gå iväg, Keizer från Vacansoleil och Le Bon (Tidigare Juniorvärldsmästare) de fick upp till 8min försprång, men som så ofta skeendet blir, blev de ikappkörda 3km före mål, en relativt hård stigning sållade ut spurtarna och en Litauer, Judovalkis från Landbouwkrediet vann.

Vår man för loppet Romain Feillu var 1 sek plus bonus bakom.

Andra etappen var vinden fortfarande lugn o fin, en grupp på 34 man gick i början och ingen från oss med, katastrof... Men efter ett tags jagande gick det ihop och dagens utbrytning gick. Ingen från oss med. ca 15km kvar hör vi på tävlingsradion, CHUTE... och efter en nätt löptur fram till olyckscenen ser man att 25 man kraschat i en utförslöpa, rätt illa dessutom, åkare och cyklister överallt, kaos..Detta scenario är inget man önskar sin värsta fiende, om man inte upplevt det är det som en krigszon, med skadade, skrikande och blödande cyklister, det sämsta med cykel sporten helt klart. Två åkare från oss nere för räkning, en utan större problem och kan ge sig iväg, men den andre såg en aning omtumlad ut och cykeln var färdig för skrot, bara att springa tillbaks och hämta rätt reservcykel, inga skador förutom blodspillan och han kan fortsätta och även starta nästa etapp.Efter ett tags hårdkörande med service bilen är vi tillbaks bakom klungan och etappen slutar med en klungspurt, speakern räknar ner, 1km, 500m och "Hallo halllo, Vainquer le etap...Romain Feillu Vacansoleil-DCM", glada miner och gott humör....Tänk vad en seger kan göra, det är trots allt bara en cykeltävling...:-)
Romain går upp till andra plats totalt, och vi får 2a servicebil, vilket betyder att vi kan se loppet och cyklister, alltid bra..

Tredje etappen började det likna något med vinden, första 70km var det rejäl kantvind och klungan sprack upp oräkneliga gånger, vilket gjorde att 24 st åkare var i täten när 1a bonus sprinten kom och Romain Feillu kunde knipa en sekund, lika med Liatuern i ledning sammanlagt. sista 120km mer motvind och klungan kom till tillbaks och precis innan det var ihopsamlat kom 5st loss från tätgruppen, vårt lag ihop med Landbouwkrediet fick ta ansvaret sista 100km mot mål, 12-13km kvar är det samlat och nu kan vi bara be om att det inte blir en punka eller en krasch sista km, över radion hör vi att Jimmy Casper vinner före Pozzato och till slut, Romain Feillu 3a... Jubel i bilen bonussekunderna gör att han vinner 8sek före Pozzato, Litauern tappar dessutom tid i backen upp mot målet...

För att vinna krävs det ibland också lite tur,betyder det att du haft ett lugnt etapplopp?

Picardie är känt för att bringa en hel del punkteringar, men vi klarade oss riktigt bra, totalt 2st. Så vi hade en hel del "tur" där, behövde ta mig ur bilen tre gånger totalt på tre etapper vilket får räknas som lugnt... Inga övriga incidenter att tala om.


Blir det några prispengar även för dig?


Normalt blir det en delning efter säsongen där "staff" får en viss procent på inkörda prispengar. Procent-satsen varierar från lag till lag..

Blir det någon vila nu eller har du nya lopp direkt?

Ingen vila att tala om, jobb i SC dagen efter Picardie samt resa till Circuit de Lorraine 18-22/5 och direkt på det Belgien Runt 25-29/5, så ca tre veckors jobb på raken. Programmet i Juni är Dauphine Libere samt Ster Elektro Tour och sedan i Juli, Le Tour!

Ok,grattis återigen och jag hoppas vi får höra från dig igen snart.

Tackar och på återhörande!

Klas www.probikefit.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar