tisdag 13 januari 2015

Intervju med Christofer Stevenson del 12.

Jag tog kontakt med Lars-Åke Östlin f.d tränare och lärare för Christofer på Vansbro Cykelgymnasium för att höra med honom om skoltiden.

Såg du att det fanns potential att han skulle kunna bli bra redan under skoltiden?

Det jag har noterat under åren med aktiva är att vissa cyklister har lite mer “djävlar anamma” i sig och de har lite lättare att gå längrer inom sporten och han var en av dem.
Steve hade en bra bakgrund med skidåkningen och sen var han envis som synden, dvs man behövde inte tjata på honom att han skulle träna mycket utan snarare bromsa när det blev för mycket. Det var dock bra att han bytte till lvg eftersom han hade en dålig teknik på mtb som inte skulle gett honom möjlighet att nå internationell elitklass.

Vad var hans styrkor kontra svagheter ?


Han har väl aldrig varit någon direkt spurtare. Däremot är han väldigt åkstark, en av Sveriges bästa vill jag påstå. Han har ett taktiskt seende som är naturligt för honom vilket få cyklister har. Läser av andra cyklister bra vilket är en fördel om man ska lyckas o pro-branschen. En annan svag sida som han inte riktigt bearbetat är “den dåliga förlorar mentaliteten”. Han hatar att förlora men det blir bättre och bättre ju äldre och mer rutin han får.

Vad är det som har gjort att han lyckades blit proffs tror du?

Dels att han målmedvetet höjt sin kapacitet både mentalt och fysiskt under åren som amatör.
Fick en bra fostran i Mälarenergi vilket varit plantskola för många proffs i landet.
Tyvärr fungerade inte åren i Amore & Vita något bra, dels passade inte tävlingarna honom samt hela organisationen verkade var “casino” rent ut sagt. När han kom till Capinordic verkade allt falla på plats så det var ytterst tråkigt att stallet fick lägga ner då han verkligen hade chansen att nå en högre nivå. Så stark som han va på Solleröloppet förra sommaren har jag inte sett någon cyklist varit på många år, möjligtvis “Roddarn” i sina bästa dagar.
Gick i 50-55 blås från Orsa in till Sollerön och övriga låg sladdande bakom.

Hur långt tror du han kan nå?

Jag blev riktig ledsen när beskedet kom att Capinordic la ner. Beskedet kom väldigt sent så chansen till nytt kontrakt var obefintligt då marknaden ser ut som det gör idag.
Jag hoppas dock att han kan få nytt kontrakt till hösten men då krävs det mästartröja samt några placeringar utomlands. Vill också att han ska bli en i stommen på 4 km laget till vår bansatsning, så vi får se vad som händer och sker under sommaren.

Hur var han som elev?

Han var väluppfostrad och skötte sig bra i mina ämne men de var väl de mest intressanta kan man tro……......


När denna sista del publiceras har Christofer kammat hem två vinster i Östgötaloppet och en etapp på Hammarö 3-dagars samt en andra plats totalt på samma tävling.
Han kör idag Skandinavien Race i Uppsala, hur det gick vet vi ikväll.

Följ Christofer på hans hemsida stevenson.se

Nu är den äntligen slut.

Snart kommer flera intervjuer och reportage på denna blogg, håll utkik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar