fredag 16 januari 2015

Intervju med Beats Sandström


Fullständigt namn: Sara Beata Sandström
Smeknamn: Bea eller Linus på linjen
Hulken eller Stålmannen: Stålmannen
Senaste sedda rulle: Winters Bone, en besvikelse.
Om jag vore en hund, skulle jag va en: ganska dålig cyklist.


Rakt på sak, varför cykel?

Ja, det kan man undra. Egentligen är jag en ridtjej.
Men valet var ganska enkelt. Min kille Stefan la all sin lediga tid på cyklingen så det var antingen för mig att haka på eller byta kille. Så jag testade på det där med cykling och tyckte direkt att det var en fantastiskt rolig sport. I samma veva slutade jag med ridsporten och hade helt plötsligt en massa tid över. Vilket gjorde att det passade rätt bra.

Hur beskriver du dig själv som cyklist?

Jag skulle vilja säga att jag kan bli stark på alla områdena. Jag har cyklat för kort tid för att säga att jag har någon specialitet. Men åkstark skulle jag vilja kalla mig.

Hur taktiskt slipad är du?

Jag är en oslipad diamant. Jag har inte hunnit lära mig så mycket om taktik än, då jag inte har kört med ett lag tidigare. Men en viss fallenhet har jag för det.

Du kommer köra utomlands i danska OCK´s damlag, hur gick det till att du hamnade där?

Jag var i Danmark med Team Mumien och tävlade några gånger under 2010. Jag funderade redan då över vad jag ville hamna under nästa säsong. Min önskan var att komma till ett lag där jag kunde få lära mig mer om taktik och få erfarenhet från tävlingar utomlands.
Därför tog Stefan ”min teamchef” i Team Mumien.se) kontakt med en tjej som körde i OCK och frågade om olika damlag i Danmark. Detta efter att jag hade förstått att Blue Water skulle lägga ner och att OCK skulle satsa framåt. På så sätt fick vi kontakt med Thierry som inte bara är sportchef i OCK utan även andra lag.
Han hade sett mig på flera tävlingar i Danmark och gillade hur jag körde och att jag var ”oförstörd” i cykelvärlden. Och på den vägen är det.

Vilken roll kommer du ha i laget?

Min roll i mina två team kommer att skilja sig åt. I Team Mumien kommer jag att köra tillsammans med 3 andra starka tjejer där vi alla har en bra chans till placeringar på samtliga svenska tävlingar. Vårt mål är att alltid ha någon på pallen. Sen om det blir jag eller någon annan kommer dagsformen att få avgöra.

I OCK´s Ladies Team kommer jag att ha en hjälpryttarroll under de större tävlingarna. Sen får vi se hur säsongen utvecklar sig. Inget är väl omöjligt.


Hur kommer upplägget bli, bo kvar hemma eller kommer du bo där?

Jag kommer bo kvar i Göteborg och pendla till Danmark och tävlingarna utomlands. Laget står resor och material, så jag kan åka direkt till tävlingarna.

Du är i Italien på läger, berätta lite om hur det är där nere?

Ja, jag är i Italien för 2 månades träning och förberedelse inför säsongen. Enda
avbrottet blir 11-14 mars då jag flyger till Danmark för att vara med på OCK´s lag presentation. Sen återvänder jag till Italien och är här till slutet att mars.
Själva upplägget har Mattias Reck hjälpt mig med. Men det är en blandning av gym, distans, fart med italienska team samt Granfondo tävlingar. Dessutom får vi lite cykelbesök härnere under tiden som vi tränar tillsammans med.

Vad pratar du helst om på distanspassen?

Jag pratar gärna om träning. Allt ifrån upplägg till träningsmetoder. Det är spännande för alla gör vi något olika. Annars gillar jag att prata cykelresor, drömma mig bort till solen.

Här nere är diskussionen än så länge något begränsad under distanspassen, då min italienska inte tillåter mig några långa samtal. Men gud vad de är trevliga!


Beata under ett av passen nyligen.

Ökat timmarna mot förra året?

Ja, timmarna har ökat. Under förra året kände jag att kroppen sa ifrån på den ökade träningen. Huvudet ville men kroppen gjorde ont. Till detta året har det varit skönt att kunna träna mer timmar och känna att kroppen orkar med den tuffare belastningen.

Inga problem med skador?

Nej, än har jag klarat mig (ta i trä).

Inte långt kvar till säsongsstart, vilken tävling drar du igång med?

Just nu är det lite osäkert. Antingen blir det i Grand Prix Dottingnies 4/4 eller Östgötaloppet. Men troligen har jag redan smugit igång i Italien innan dess.

Det brukar bli stor skillnad i antal starter när man tävlar utomlands kontra Sverige, hur tror du kommer klara det?

Det kommer att bli slitigt! Men jag måste öka påfrestningen för att bli bättre. Och jag har fullt förtroende för mina sportchefer och tränare som hjälper mig genom säsongen.
Hade jag inte tyckt om smärta hade jag valt en annan sport.

Vad har du för förväntningar i övrigt på 2011?

Jag har inga större förhoppningar utan tar detta som ett läroår. För min egen del hoppas jag få vara frisk, samla erfarenhet och bli starkare på alla plan. Vara med och kunna bidra till bra resultat i båda mina team.

Självklart hoppas jag få dra på mig den blågula dressen någon gång.

Långsiktiga mål med cyklandet?

En dröm är att köra mästerskap och få representera Sverige. Annars är det som driver mig att utvecklas. Jag önskar få fortsätta utvecklas för varje år.

Du har en sponsorlänk på hemsida, hur fungerar den?

Om man klickar på den får man möjlighet att hjälpa mig ekonomiskt, att visa sitt stöd. Inget bidrag är för litet. Det är genom paypal så man kan välja att lämna ett sponsorbidrag med kreditkort till och med. Min tanke är att alla som vill och som ”sponsrar” får vara med som sponsor på min hemsida. Men mest är det en ”glimten i ögat” grej.

Vad gör du när du inte tränar eller tävlar?

Spenderar tid med min pojkvän och försöker odla mina andra intressen, såsom matlagning, träning/hälsa och resor. Dessutom håller jag på att försöka lära mig italienska.

Önskar dig lycka till och på återhörande

Tack!

Följ Beata på hennes blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar