torsdag 15 januari 2015

Intervju med Åsa ErlandssonFulltständigt namn: Åsa Maria Erlandsson
Ålder: Man frågar aldrig om åldern!! Nej då jag bara skämtar, jag är 36.
Smeknamn: Inga officiella vad jag vet, men min sambo Markus har säkert 10 stycken inoficiella.
Bor: Göteborg, Linnéstaden
Äter helst: Vegetariskt och nått med Lax
Lyssnar på: Prince, Depeche Mode, diverse house och klubbmusik, hip-hop, lite rock och lite klassiskt. Det finns så mycket bra!
Senast sedda film: Livet är underbart (La vita è bella). En fantastisk, underbar film!!
Antal mil i bil i år: Ca 1500 hittills i år, tror jag.


Nyligen kört världscuptävlingen i Schweiz, berätta om den tävlingen?

Det var ett tufft race, det hällregnade i princip två dagar innan helgen och det blev mycket djup lera på sina håll. Banan var krävande tekniskt, med mycket rötter och steniga utförslöpor. Själv startade jag långt bak och fick i princip springa större delen av starloopen. Kroppen har varit lite upp och ned senaste tiden och denna dag var den riktigt dålig, så jag valde att kliva av efter bara två varv. Jag är inte den som bryter i vanliga fall, men med tanke på att nästa världscup redan var 6 dagar senare var det nog det rätta. Världscupstävlingarna tar en del på kroppen både mentalt och fysiskt och jag har lätt för att köra ned mig ännu mer om jag tävlar när kroppen känns alltför sliten.

Vilka stora tävlingar har du kvar att köra i år?

Världscupen i Val di Sole, VM i långlopp, SM i långlopp och Roc d’ Azur i Frankrike Ev. något mer UCI-race.

Favoritrace?

Roc d’ Azur och en bana i Verviers, Belgien, tror jag. Men det finns många bra banor både i sverige och runt om i Europa

Vilken bana är tuffast i världscupcirkusen?

Offenburg är både teknisk och har mycket klättring och kräver en allsidig cyklist. Men banorna kan ju ändra karaktär helt, beroende på om det är torrt eller blött.

SM gick för några veckor sedan, inga medaljer denna gång, besviken?

Ja, jag är självklart jättebesviken att det inte blev något i år, men det är ju ett SM kvar. Å andra sidan har jag tagit 16 SM medaljer (om jag minns rätt) sedan jag började cykla, så man kanske inte ska hänga upp sig så mycket på just detta mästerskap.

Uppfyllt några av dina mål i år?

Ja faktiskt. Ett mål var att vara i topp på C2 race, vilket jag lyckades med i våras då jag vann ett race, blev 2:a på två och sexa på ett annat. Ett annat mål var att bli topp 10 på en schweizisk cuptävling, eftersom jag varit 11-12:a massor av gånger. Detta jag lyckades i och med 8:e platsen i Flims i början av Juli.

Vad har du för sponsoruppbackning i år?

Jag har hjälp med cyklar och material från Biketoyz och cyklar alltså på CUBE cyklar, med
RITCHEY och MAVIC grejer.
SRAM NORDIC hjälper mig med övriga komponenter till cyklarna.


Bilder på några av Åsa´s sponsorer.


Kalas gör mina tävlingskläder och de har till och med låtit mig designa dem själv. Det var roligt och jag hoppas kunna vidareutveckla designen.

Enervit är min äldsta sponsor och har under alla år backat upp med sportdryck, bars mm.

Jag har också ett samarbete med Polar sedan många år.

Du har kört Gary Fisher tidigare år, hur skiljer sig det mot nuvarande sponsring?

Största skillnaden är väl att jag inte längre ingår i något tradeteam och att det mesta av materialet kom direkt från USA tidigare. För min del blir det mer jobb med att fixa boenden och support till världscupstävlingar och se till så att kläder och cyklar mm kommer lagom till säsongsstarten.
Samtidigt är det andra saker som är mycket lättare nu jämfört med tidigare, jag får bättre support och det är lättare att ha en dialog ang. material och liknande med Biketoyz i dannmark, jämfört med att sitta och maila till USA. Många saker är lite mer förhandlingsbara nu, jämfört med tidigare, även om jag trivdes jättebra i Fisher-teamet.

  
Har du någon press på resultat?

Den största pressen det gäller resultat kommer från mig själv. Dels för att jag vill överträffa sig själv hela tiden och dels är ju bra resultat, och därmed (förhoppningsvis) god publicitet i media något som man vill ge tillbaka till sina sponsorer och samarbetspartners. Men givetvis vill ju de som sponsrar mig att det ska gå så bra som möjligt och det blir ju lättare att få stöttning om man har fina resultat att visa upp.

Blivit totalt less och vill lägga av någon gång?

Det har hänt då och då om det går riktigt dåligt på någon tävling, eller så. Men jag brukar snabbt komma över det, faktiskt. Många gånger funderar man väl vad sjutton man håller på med, när det inte går som det var tänkt.

Har du något "civilt" jobb?

Jag är egenföretagare och jobbar som konsult inom webb och grafisk formgivning. Nu under sommaren har det dock varit ganska lugnt med jobb.
Jag är också spinninginstruktör på vinterhalvåret.

Hur länge till tror du kommer kunna köra på denna nivå?

Ingen aning. Så länge jag känner att det är värt att göra de uppoffringar som man behöver göra och så länge det känns kul. Det är ju fortfarande en hel del som är äldre än mig som kör jäkligt snabbt, så det handlar nog mest om motivation.

Kompleterar du med någon annan träningsform?

Under vinterhalvåret blir det spinning, löpning, styrketräning och lite yoga, samt längdskidor om det finns snö. Under tävlingssäsongen blir det tyvärr mest cykling, även om min ambition är att köra lite mer styrka även då..

Träningsmängd just nu?

Allt från 7 till 20 timmar i veckan, När det är tävling varje helg blir det ju mycket mindre träning än om det skulle vara en vecka utan tävling.

Tar du några hopp och sladd pass ibland eller är det full fokus hela tiden?

Jo, det blir det, mer nu än tidigare faktiskt. Det är bra för tekniken och skönt för huvudet att slippa fokusera på att prestera ibland.

Vad har du för svagheter och styrkor som cyklist?

Avslöja svagheterna?? Jo, jag är inte så bra om det är för platt (fast det vet väl alla redan). Styrkor är långa, långa klättringar och tungkörda banor som man inte får något gratis på.

Har du koll på prylarna själv eller får du mekhjälp?

Länge hade jag noll koll, men nu är det mycket bättre. Jag kan göra nödvändiga grejer, även om det tar lite tid. Har (kanske tyvärr) en sambo som är väldigt duktig på att meka som ofta hjälper mig. Ofta blir det att han fixar det på grund av tidsbrist.

Nöjd med din Cube?

Är mer än nöjd med den, den fungerar bra på det mesta och har låg vikt.


Cube, duger både till Åsa och Mikael Flockhart.

Heldämpat och riserstyre blir allt vanligare, inget du är sugen på?
Jag har faktiskt en lånecykel från CUBE som är heldämpad med brett, fint styre. Den är helskön att köra med, särskilt utför och när det är stök. Jag använder den än så länge mest på träning. Vi får väl se framöver.

Har du några andra intressen?

Jag gillar konst, både att titta på och göra egen. Eller försöka göra egen i alla fall.. Musik, design, djur och natur. Och andra sporter så klart.

Slutligen önskar jag dig framgång och många framtida segrar.

Tack Tack!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar