fredag 16 januari 2015

Hur ska vi öka tävlandet i elit/ungdom? Del 7. Marcus Johansson


 
Marcus Johansson är inte bara elitcyklist utan även...
Foto: Niclas Brus
......cykeltränare på Hagströmska gymnasiet i Falun.
 Jag tror antalet deltagare i elitklassen måste byggas från grunden genom god ungdomsverksamhet. För att elitklungan ska bli större (och bättre) behöver det vara minst 20-30 stycken som tar klivet upp från junior varje år och inte de ca tio(om ens det?) som det är idag(Herrar). Motsvarande för damklassen.
 
Ungdomsverksamheten är på vissa håll i landet oerhört välorganiserad. Som exempel så kan det vara 50-60 nybörjare på en ungdomsträning här i Falun. Denna typer av väl fungerande ungdomsverksamhet bygger mångt och mycket på eldsjälar där ute i landet som gör stora insatser för den lokala klubben. Där det finns en driven ungdomsledare, finns också en väl fungerande ungdomsverksamhet. Jag tror att man på nått sätt behöver stimulera personer till att bli den drivne ledaren. Exakt hur kan jag inte svara på. Säkert olika från fall till fall.
 
När vi väl fått en stor massa cyklister är det inte självklart att de vill tävla. Jag har fått uppfattningen att många av dagens ungdomar tycker att det är jättekul att cykla, men det innebär inte per definition att de är intresserade av att tävla. Samma gäller tex motionärer. Om man säger tävling så är det inte speciellt många som är intresserade av att tävla. Om vi istället säger motionslopp är det betydligt fler som är intresserade av att köra skiten ur varandra från punkt A till punkt B.
 
Som tävlingsansvarig i Dalarnas cykelförbund har jag försökt jobba hårt för att få upp antalet tävlingar i Dalaserien och Dalacupen. 2012 hade vi 10 tävlingar i distriktsserien. 2013 har vi haft 18 tävlingar. Jag tror att vi måste minska steget för nybörjare(ung som gammal) som vill prova på att tävla. Gärna genom opretentiösa tävlingar som tex Dalaserien. Min vision med dalaserien och dalacup är att det ska vara ”instegstävlingar” för cyklister. Jag tror också att lokala tävlingar kan få fler att prova på att tävla då de inte behöver åka så långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar