fredag 16 januari 2015

Hur ska vi öka tävlandet i elit/ungdom? Del 3. Åsa Erlandsson

Tredje man/kvinna till rakning för att svara är Åsa Erlandsson. Hon är en av Sveriges mest meriterade mtb/cx dam med flertalet svenska titlar och många internationella vinster och bra resultat.

 
Det där är ingen enkel nöt att knäcka, men en mycket bra fråga!
Jag tror att olika typer av insatser behöver göras för att startfälten i elit- respektive ungdomsklasserna ska bli större.

Om man börjar med ungdomarna så handlar det kanske förutom att det finns bra och engagerade ledare som kan ta sig an ungdomarna, främst att få fler att inse att cykel är riktigt kul att hålla på med och att tävla i. Här tycker jag att man ska "marknadsföra" discipliner som bmx och mtb, vilket jag tror är en bra väg in i cykelsporten oavsett vilken typ av cykel man sen vill hålla på med. De kan tränas på ett lekfullt sätt och ger bra koll på hur man hanterar cykeln. Dessutom kan man träna på ställen där det inte finns bilar och man behöver inte ge sig ut längre sträckor på vägar.

Ett annat sätt att få upp intresset för cykelsporten kan vara att äldre cyklister i olika discipliner informerar i tex. skolor om hur häftigt det är att tävla i cykel.. (jag vet att man gjorde på liknande sätt i England, där elitcyklister, mot en mindre ersättning från cykelförbundet var ute i skolan och pratade).

Cykeldiciplinerna bör jobba mer med varandra. Det finns en cykeldisciplin för alla oavsett om man är uthållig eller explosiv, gillar korta tävlingar, långa tävlingar, tekniska utmaningar mm. Man bör inte heller förbise event som tex "RedBull Rampage" "häftighetsfaktorn" på sådana event är enorm!
Då det gäller elitklasserna, bygger de ju också till viss del på att intresset för cykel ökar, men det finns givetvis andra faktorer, som att hitta faktorer som kan sänka tröskeln till att överhuvudtaget börja tävla. När jag själv skulle börja tävla, var det massa saker som jag inte kände till och upplevde att denna "tröskel" var otroligt mycket högre än för tex löpning som jag sysslat med tidigare.

Man skulle kunna försöka hitta något sätt att få de bästa i seniorklassen att köra elitklass istället (eftersom det finns många som skulle hävda sig bra där, även om de inte skulle vinna). Kanske något liknande system som de har i Danmark? Jag tror dock mer på morötter än piskor i detta fallet!

Man kanske skulle bjuda in elitåkare till tävlingar i större utsträckning än vad man gör idag? Att få en inbjudan till en tävling gör att man känner sig lite smickrad och sedd!
Dessutom, bra prispengar och Uci-poäng är viktiga för Elitcyklister som satsar mycket! Skulle vi få fler UCI- tävlingar i Sverige skulle det gynna våra svenska åkare och få dem att köra fler svenska tävlingar, tror jag.

Men det finns som sagt många faktorer och många sätt att vrida och vända på det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar