fredag 16 januari 2015

Hur ska vi öka tävlandet i elit/ungdom? Del 8. Oscar Ekstam

 
Mannen med många järn i elden. Ett urval av vad Oscar gör just nu.
Föreningskonsulent och ansvarig på fritidskontoret i Mönsterås kommun sedan april 2012.
Är med och utarbetar en cykelstrategi för hela Kalmar län.
Har hjälpt till att få till 4st utmärkta MTB-leder i Mönsterås
 kommuns största motionscentral; Långehäll.
Sitter med i grengruppen cyclo-cross i SCF.
Speaker vid flertalet nationella MTB och CX tävlingar.
 
 
Om jag då direkt relaterar till Cyclocrossen och CX-cupens utveckling där jag är väldigt insatt i dels genom att jag har varit starkt engagerad i cyclo-cross ända sedan 2004. Samt att jag sitter med i grengruppen för cyclo-cross i Svenska Cykelförbundet:
 
Det jag kan se som en stark bidragande faktor att vi faktiskt har ett bra startfält i 10-14 klassen i CX-cupen (alltså ett startfält där nya tillkommer men en stor del åkare kör hela den nationella cupen) är att de i Göteborg har lyckats med det som de kallar introcross. En träning som både ger utrymme för att träna teknik men även för att köra av sig i tävlingslik form. Allt sker dock under "lekfulla" former. Eller roliga former är nog ett bättre begrepp då lek har en tendens att spegla an på mindre uppstyrd verksamhet. En sak som lek och roligt har och som bör spegla träning för barn och ungdomar är att dom tycker att det är kul att hålla på. Och med det kommer tydligt och bra uppstyrda övningar som dom tycker är givande och roliga att göra.
Ytterligare exempel på detta är dalaklubbarna IK Jarl Rättvik och Falu CK:s sätt bedriva en rolig och inte allt för elitisk och prestationsinriktad barn och ungdomsträning. Där lek/roligt/kul/vilja är fokus och tillåts vara det rätt högt upp i åldrarna. Vill man mäta sig och tävla så kommer de flesta att göra det på en tävling efter ett tag ändå. 

Ni märker vad jag vill komma med detta va? Låg instegströskel med fokus på "lek", upplevelse och lärdom. Jag tror att barn upp till 10år ska vara med på träningar enbart i terräng helst på en BMX-bana eller på en lågt doserad velodrom. Sedan kan de med fördel få testa på lite mer specifik MTB och Cross för att utvecklas motoriskt. Först när de närmar sig 15-16/junior tycker jag att man ska introducera ren landsvägsåkning/"klungåkning" (då de är i den ålder då taktik på riktigt kan utövas). Alla dessa steg är med tanke på ett barn/ungdoms fysiska och mentala utveckling. En 12-åring har svårt att greppa den taktik som lvg spelar på men också så har den svårt att förstå farorna med tung trafik. Dock så är en 12-åring som en svamp när det kommer till att lära sig nya motoriska rörelser. Har denna 12åring fått en bra känsla och balans för cykel samt en glädje av att cykla som "upp till 10åring" och utvecklats motoriskt under tidiga tonår så har den bra motoriska färdigheter för att hantera en cykel bra mycket säkrare i äldre tonår och kan därför fullt fokusera på taktik och mer mentala färdigheter.
 

Barn och ungdom mår bra av att andas och kvävs lätt genom elitistiskt tänk och tidiga fokuseringar på ex nationella tävlingar och tidig "uttagning" (såväl uttalad som outtalad) till sådana. Tävling ska finnas med som ett alternativ men ett allt för stort fokus kan tendera att kväva de tidiga utövarna av vår sport. Även tror jag starkt på en fortsättning av cykling utan krav på tävling när individer uppnår "mogen ålder". Det vill säga i gymnasieålder. Cykling utan krav på prestation i den åldern som komplement till de som satsar tror jag kan vara ett medel att hålla kvar eller främst; hålla igång cyklister som annars tenderar att sluta på grund av för stor press på att tävla. Här går alltså mina två erfarenheter och framtidsmodeller ihop och i sär. Vissa barn och ungdomar satsar direkt på att tävla genom låga instegsträningar och syns då på nationella tävlingar. Medan de som inte fastnar för detta bör få en ärlig chans att fortsätta cykla på klubbnivå utan att "tvingas" medvetet och omedvetet ut på tävlingar. 


I Elit tror jag på en sak: Mer pengar, mer status.
Skapas en status av att cykling är en sport som sponsorer satsar på, och som Media bevakar så kommer fler Elitåkare. Lägg till mer prispengar i den mixen och du doftar succé. De båda delarna kommer oftast hand i hand.
Har man en topp med status så kommer även det utveckla och ge fler barn och ungdomar som vill bli elit. 

Bara man inte tappar fokus på att alla inte vill bli elit från det att de är barn/ungdomar. 
Finns aldrig glädjen i cyklingen så förlorar vi cyklisterna lätt. Både utan, under och efter satsning.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar